Tinerii de la PUN au desenat tricolorul și harta României Mari pe „tancul lui Stalin” de la Leușeni// FOTO

Tinerii de la Partidul Unității Naționale au desenat tricolorul și harta României Mari pe postamentul tancului de la Leușeni, a anunțat astăzi președintele formațiunii, Anatol Șalaru. Acțiunea a avut loc  astăzi când se împlinesc 79 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, care a permis Uniunii Sovietice să anexeze Basarabia în 1940.

Tancurile sovietice amplasate pe mai tot teritoriul Republicii Moldova sunt elemente ale ocupației sovietice și trebuiau de mult duse la fier vechi sau în muzee. Ca ministru al apărării am încercat pe diferite căi să scap Republica Moldova de aceste rebuturi ale negrei istorii sovietice. Nu am reușit întru totul ”, a menționat Anatol Șalaru.

Politicianul a menționat că tricolorul și harta României Mari au fost desenate pe tancul lui Stalin, care are țeava tunului îndreptată spre România.

„Aici este România Mare pentru că Basarabia este România. Felicitări tinerilor PUN pentru idee și efort! Și pentru că astăzi este 23 august, o zi neagra în istoria poporului român, vă invit pe toți la acțiunea de protest ce va avea loc în fața ambasadei ruse începând cu ora 10 apoi vom merge la ambasada Germaniei. Nu uităm, nu iertăm!”, a scris Șalaru pe pagina sa de Facebook.

Tot astăzi PUN a protestat la ambasada Federației Ruse și cea a Germaniei, marcând astfel 79 de ani de la Pactul Ribbentrop-Molotov. Ei au scandat:„Rusia, nu uita, Basarabia nu-i a ta!”, „Noi vrem unirea!” sau „România Mare, unica salvare!”

Reamintim că la 23 august 1939,  la Moscova, a fost semnat Tratatul de neagresiune germano-sovietic, Pactul Ribbentrop-Molotov, care, într-un protocol adiţional secret, prevedea împărţirea sferelor de influenţă în Europa de Est. În urma acestui pact, Uniunea Sovietică a ocupat, în 1940, Basarabia și Bucovina de Nord.

Astfel, articolul 3 al Protocolului adiţional secret din Pactul Ribbentrop – Moldotov prevedea direct anexarea de către Uniunea Sovietică a Basarabiei, specificând: „În privinţa Europei Sud-Estice partea sovietică subliniază interesul pe care-l manifestă pentru Basarabia. Partea germană îşi declară totalul dezinteres politic faţă de aceste teritorii”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.