Octavian Țâcu despre mitul jandarmului român în Republica Moldova

Jandarmul român ar fi rămas cu o imagine șifonată în Basarabia, iar aceasta ar fi fost „terfelită și mai mult” în urma protestelor din 10 august de la București. De această părere este istoricul Octavian Țâcu.

„Ce s-a întâmplat la București nu se va întâmpla la Chișinău, pentru că polițistul moldovean nu-i totuna cu jandarmul român. Polițistul moldovean a murit la Nistru contra ocupantului rus, el știe exact cine este dușmanul. Am văzut asta și la protestele organizate de opoziție în raioane, unde polițiștii au apărat protestatarii. Jandarmul român și-a pierdut discernământul, capacitatea de a-și înțelege menirea și destinul istoric”, se arată într-un editorial semnat de Țâcu.

Potrivit sursei citate, jandarmul român nu este respectat în Basarabia, deoarece în perioada interbelică „împărțea palme și pumni la stânga și la dreapta”: „Acum imaginea jandarmului român a fost terfelită și mai mult în ochii basarabenilor, pentru că împarte bastoane și gaze chiar la București, apărând „penalii de la putere”. Iar de aici și până la reabilitarea statutului onorabil al acestei instituții și a imaginii jandarmului român poate să mai treacă o altă sută de ani”.

Istoricul mai spune că românii de peste Prut nu ar fi solidari cu basarabenii și „trăiesc într-un egoism aproape șocant, când este vorba să-și exprime public suportul pentru lucrurile care se întâmplă la Chișinău”.

„Nu este vorba doar de suportul jalnic pentru marșurile unioniste, care cu mare greu adună prin București câteva sute de oameni. Este vorba de solidaritate pentru strigătele de disperare și protest împotriva oligarhiei care se lansează de la Chișinău. Adică, Parlamentul European poate lansa o sancțiune dură la adresa oligarhiei de la Chișinău, dar instituțiile statului român, care bagă ani de an bani în R. Moldova, nu poate face acest lucru? Este clar că Parlamentul și Guvernul PSD nu va face asta, pentru că sunt solidare cu Plahotniuc. Dar ce tace Președinția? De ce tac fracțiunile parlamentare de opoziție? De ce tac protestatarii din România? De ce Chișinăul poate fi și este altul? La Chișinău a doua zi după „măcelul” din Piața Victoriei a fost un protest de solidaritate cu protestatarii din România”, a adăugat acesta.

Țâcu, membru al Mișcării de Rezistență Națională „ACUM”, a îndemnat oamenii să iasă la protestul de pe 26-27 august curent: „Nu avem pe cine ne baza decât pe noi înșine”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.