08:22:01 25.04.2024
Stiri

AVENTURĂ // Tânăra originară din R. Moldova care a străbătut ȘAPTE state dintre cele două Americi pe BICICLETĂ și a cheltuit câte cinci dolari pe zi

Social 22.08.2018 09:50 Vizualizări8343 Autor: Ziarul National
AVENTURĂ // Tânăra originară din R. Moldova care a străbătut ȘAPTE state dintre cele două Americi pe BICICLETĂ și a cheltuit câte cinci dolari pe zi


Echipată cu numai un cort și o bicicletă, o tânără originară din R. Moldova a trăit cea mai mare aventură a vieții ei.

Mădălina Ciocanu, în vârstă de 23 de ani, emigrată din Chișinău acum nouă ani în Statele Unite ale Americii, a pus piciorul, până la această vârstă, în aproape 30 de state ale lumii. Și dacă în majoritatea a ajuns cu avionul, pe șapte dintre ele le-a străbătut recent… pe două roți, cheltuind câte doar cinci dolari pe zi.

Invitația de la o colegă finlandeză

În ultimele trei luni, Mădălina a parcurs cu bicicleta peste 3 000 de kilometri, fapt care a ajutat-o să observe și să interacționeze cu oameni, culturi și filosofii de viață din Panama, Costa Rica, Nicaragua, Honduras, El Salvador, Guatemala și Mexic, statele care leagă două continente: America de Nord și America de Sud.

Înainte de această aventură, Mădălina a petrecut alte șase luni în Columbia, Ecuador și Peru. La o școală de salsa din Cali, Columbia, unde a lucrat o vreme, a cunoscut-o pe finlandeza Sissi Korhonen.

„M-a invitat să pedalez cu ea în America Centrală. De ce nu, i-am zis, și decizia a fost luată!”, ne-a spus Mădălina.

Tinerele și-au găsit și un sponsor din Finlanda, „Pelago Bicycles”, o firmă care le-a oferit biciclete pe gratis, și călătoria se anunța fabuloasă. Așa a și fost.

Amabilitate, deschidere și comunitate

Fetele și-au propus să cunoască realitățile străine pe care „cărările” turistice obișnuite nu le arată și, prin asta, să înțeleagă perspectivele diferite ale vieții.

Zilnic, curajoasele foloseau aplicația „Couchsurfing”, dar alegeau și oameni pe care ar dori să-i cunoască în diferite zone și care le-ar putea găzdui peste noapte, după o cursă de pedalat de mai mult de 70 de kilometri pe zi.

„Pur și simplu băteam la ușă și rugam să ne primească în curte peste noapte ca să putem dormi în cort în siguranță. Numai de două ori ni s-a refuzat, dar nu din cauza că nu au vrut, ci nu au putut. Amabilitate e ceea ce am văzut peste tot. Ne ofereau de mâncare, un pat ca să dormim, ne povesteau trăirile lor și știau să ne asculte poveștile. Cred că în R. Moldova ar fi fost mai greu ca lumea să aibă încredere și să lase un necunoscut să le calce pragul”, compară Mădălina Ciocanu.

Cel mai mult, tânăra a fost impresionată de ideea de comunitate care există în statele prin care a pedalat, spre deosebire de cea bazată pe individualitate din țara sa adoptivă, SUA.

„Oamenii din aceste țări pun mai mult accentul pe a fi cu cineva, a petrece timpul cu familia și prietenii. Și aici se pierde acest lucru. Nici în satul bunicilor, Mingir din Hâncești, nu se mai fac chirpici ca altădată, la clacă, în mahala. Fiecare e deja cu treaba lui. Iată asta e ceva ce apreciam și s-a pierdut”, spune Mădălina.

Călătoriile, sursă primară pentru masteratul de la Universitatea Columbia din SUA

Mădălina Ciocanu a absolvit în 2017 Facultatea de Antropologie Culturală și Relații Internaționale de la Universitatea din Rochester, SUA, de unde a fost detașată, în anul de studii 2015 – 2016, la Colegiul St. Catherine al Universității Oxford din Marea Britanie.

Călătoriile pe care le-a efectuat recent o ajută să înțeleagă și alte culturi, mai ales că, în toamnă, începe studiile de masterat la Universitatea Columbia din SUA în Dezvoltare Educațională Internațională.

„Dezvoltarea unei comunități depinde de educația oferită pentru generații la rând. Schimbarea vine de la introducerea mai multor filosofii de gândire, fiindcă așa societățile devin mai deschise, mai incluzive în acțiuni”, e ceea de ce s-a convins Mădălina în călătoriile sale prin lume și visează să pună umărul la o asemenea dezvoltare educațională pe plan internațional.

Și în R. Moldova ar schimba ceva în sistemul de învățământ, chiar dacă, în clasa a opta fiind la o școală din statul american Colorado, a scris o compunere așa cum a învățat-o profesorul ei de la Liceul „Prometeu” din Chișinău, Constantin Șchiopu, care i-a lăsat cu gura căscată pe profesorii de acolo. „La noi asemenea texte se scriu la nivel de universitate”, i-au spus ei.

„În termeni academici, în ceea ce se predă copiilor, sistemul educațional din R. Moldova este mai rigid decât cel din școlile publice din SUA. În America poți să alegi la ce lecții vrei să mergi, nu există numai profilul real sau cel umanist, acolo copiii sunt încurajați să-și găsească pasiunile. De exemplu, poți merge la lecții de actorie și, dacă vezi că nu merge, schimbi, nu e nicio problemă”, compară din nou tânăra originară din Chișinău.

Totuși, aceste exemple nu acoperă diversitatea și imensitatea spectrului de perspective în educație. Mădălina speră să ajungă parte a mișcării care va promova includerea filosofiilor și a practicilor non-occidentale în reforma educativă la nivel global.

„Dacă te îmbolnăvești de călătorii, nu mai renunți!”

Peste cinci sau zece ani, Mădălina se vede tot călătorind: „Dacă te îmbolnăvești de călătorii, nu mai renunți!”.

S-ar duce deja în America de Sud, poate în Patagonia cunoscută pentru natura sa impresionantă, dar și în Argentina, unde oamenii poartă cu ei oriunde un termos cu ceaiul lor numit „Mate” și îi servesc pe toți cei pe care îi întâlnesc în cale. Cu aceeași cană, „așa cum la Mingir este servit vinul, cu același pahar”.

„Este exact ceea ce caut eu în călătorii – modul acesta de a fi inclus în societate pentru a deveni parte din ea și a o înțelege”.

De asemenea, Mădălina Ciocanu și-ar dori să participe la o transhumanță, „măcar o dată în viață”.

„Acum nu mă văd stabilită permanent în nicio țară până nu am cutreierat fiecare colț al lumii”, conchide Mădălina Ciocanu, tânăra născută la Chișinău și stabilită în SUA.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md