Ucraina va propune R.Moldova construcția unui pod peste râul Nistru

Ucraina va propune R.Moldova construcția unui pod peste râul Nistru, care va scurta calea din Țările Baltice în Balcani, a declarat marți vicepremierul ucrainean Vladimir Kistion, transmite Korrespondent.net. Potrivit oficialului, podul ar urma să fie construit în preajma punctului de trecere a frontierei Cosăuți – Iampol.

„Acest proiect va fi profitabil din punct de vedere economic nu doar pentru Ucraina și Moldova, dar și pentru Uniunea Europeană. De aceea, Guvernul Ucrainei intenționează să propună părții moldovenești semnarea în curând a unui acord interguvernamental în acest sens și începerea construcției podului“, se arată în declarația vicepremierului.

Potrivit lui Vladimir Kistion, calea cea mai directă dintre capitalele Țărilor Baltice către București, Sofia, Atena sau Istanbul trece prin Kiev și Chișinău, iar calea cea mai scurtă dintre aceste capitale este drumul ce trece prin orașul Iampol, regiunea Vinița.

„Cu toate acestea, până în prezent legătura dintre cele două țări europene în zonele localităților de frontieră Yampol-Cosăuți este de tip debarcader, care demult timp nu îndeplinește cerințele timpului și nu corespunde necesităților reale ale celor două state. Construcția unui pod modern este reflectat în Strategia de transport a Ucrainei până în 2030. Acest lucru sugerează. “voință politică” a Ucrainei de a pune în aplicare acest proiect “, a spus Vladimir Kistion.

De notat că pe sectorul moldo-ucrainean de frontieră (cu excepția segmentului transnistrean) se află 31 puncte pentru controlul trecerii frontierei, dintre care 19 în regim de trafic internațional – 12 rutiere, 6 feroviare și 1 fluvial.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.