Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Organizația Mondială a Sănătății: număr…

Organizația Mondială a Sănătății: număr record de cazuri de rujeolă înregistrate în primele 6 luni ale anului

Foto: bljesak.info

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) anunță că de la începutul anului 2018, cel puțin 37 de persoane au murit din cauza rujeolei. În total, peste 41 000 de copii și adulți din regiunea europeană a OMS au fost infectați cu rujeolă în primele 6 luni ale anului 2018. Numărul de cazuri înregistrate în această perioadă depășește cu mult totalurile pentru 12 luni raportate în ultimii zece ani. În R. Moldova, în ultimele două luni au fost înregistrate 56 de cazuri de îmbolnăvire confirmate, iar Guvernul a emis ieri, 20 august, cod portocaliu de rujeolă în țară. 

În perioada anilor 2010-2017 cel mai mare număr de cazuri de rujeolă înregistrate anual a fost de 23 927 în 2017. În prima jumătate a anului 2018, însă, numărul cazurilor înregistrate este practic dublu.

Șapte țări din Europa au înregistrat infecții la copii și adulți în acest an (Franța, Georgia, Grecia, Italia, Federația Rusă, Serbia și Ucraina). Ucraina a fost afectată cel mai mult, peste 23 000 de persoane afectate, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din totalul regional. În toate țările menționate au fost raportate decese, cel mai mare număr fiind înregistrat în Serbia − 14 persoane decedate.

„Facem apel către toate țările să pună imediat în aplicare măsuri ample și adecvate pentru a stopa răspândirea acestei boli”, a declarat dr. Zsuzsanna Jakab, director regional al OMS pentru Europa.

Comisia Europeană de verificare regională pentru eliminarea rujeolei și rujeolei (RVC) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la supravegherea inadecvată a bolii și acoperirea scăzută a imunizării în unele țări.

„Putem opri această boală mortală. Dar nu vom reuși decât dacă fiecare își va juca rolul: să își imunizeze copiii, să o facă ei înșiși, să-și imunizeze pacienții, populația – și, de asemenea, să le amintească altora că vaccinarea salvează vieți”, a declarat  dr. Zsuzsanna Jakab, director regional al OMS pentru Europa.

Virusul rujeolic este extrem de contagios și se răspândește ușor printre persoanele sensibile. Pentru a preveni apariția focarelor, este necesară imunizarea a cel puțin 95% din populația eligibilă cu 2 doze de vaccin, anual,  în fiecare comunitate.

În timp ce acoperirea imunizării cu 2 doze de vaccin a crescut de la 88% din copiii eligibili din regiune în 2016 la 90% în 2017, persistă diferențe mari la nivel local: unele comunități prezintă o acoperire de peste 95%, în timp ce altele doar 70% .

Cod portocaliu de rujeolă în R. Moldova. Au fost confirmate 56 de cazuri de îmbolnăvire 

În R. Moldova, în ultimele două luni au fost înregistrate 56 de cazuri de îmbolnăvire confirmate. Pentru că focarul se răspândește rapid, Guvernul a emis cod portocaliu de rujeolă în țară.

Maladia se răspândește rapid, în prezent fiind afectate teritorii administrative în sudul ţării, cum ar fi Ceadâr-Lunga, Taraclia, Vulcăneşti, dar au fost înregistrate şi cazuri unice în raionul Ungheni, Străşeni şi Nisporeni.  Sursa probabilă de infecție este un copil cu vârsta de 13 ani. S-a constatat că, copilul împreună cu frații și surorile au fost în ospeție în Ucraina, iar la întoarcere a prezentat simptome de rujeolă.

Foto: bljesak.info