Procurorii anticorupție au deconspirat activitatea ilegală a două cazinouri din Chișinău

Procurorii anticorupție au descins la sediile unor săli de jocuri de noroc clandestine din Chișinău. În urma perchezițiilor efectuate la un cazinou clandestin, gestionat de un grup de persoane, precum și în automobilele, domiciliile și la două case de schimb valutar gestionate de acestea – 3 persoane au fost reținute, fiind plasate în arest preventiv pe un termen de 30 zile.

În continuarea acțiunilor de urmărire penală începute săptămâna trecută, astăzi, procurorii anticorupție, au descins la un alt cazinou din Chișinău, iar conducătorul acestuia fost reținut pentru 72 de ore. Au fost depistate mese de joc pentru cărți, cărți de joc, fise, precum și mijloace bănești rezultate din activitatea infracțională.

Grupul de persoane, contrar prevederilor legislației privind organizarea și desfășurarea jocurilor de noroc, fără a fi creată și înregistrată o societate comercială, a organizat și practicat jocuri de noroc, în speță poker.

S-a constatat că activitatea infracțională a fost desfășurată sub paravanul unei asociații obștești înregistrate la Ministerul Justiției, cu sediul la Chișinău, fiind arendate încăperi, în interiorul cărora era desfășurată activitatea unor cazinouri, dotate cu mese de joc pentru cărți, cărți de joc, fise și personal corespunzător.

Totodată, organizatorii activității ilegale încasau, în beneficiul său, câte 5% din suma fiecărui câștig achitat jucătorilor, iar procurorii examinează versiunea implicării și a unor persoane publice în afacere.

Mai mult, conform legislației ce reglementează organizarea și desfășurarea jocurilor de noroc, agentul economic care desfășoară o astfel de activitate, urmează să achite taxa pentru utilizarea licenței pentru fiecare an de valabilitate și care constituie 600 000 lei pentru fiecare masă de joc, acțiuni ce nu au fost întreprinse de gestionarii sălilor de jocuri respective, fiind astfel prejudiciat bugetul public național.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.