Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Șoferii care au accidentat din…

Șoferii care au accidentat din imprudenţă alți participanți la trafic ar putea fi scutiți de pedeapsă penală

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi, 20 august, inițiativa deputatului socialist, Adrian Lebedinschi, privind înlăturarea răspunderii penale pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute la art. 264 alin. (1) din Codul Penal (CP), în cazul împăcării părții vătămate cu făptuitorul (bănuitul, învinuitul ori inculpatul în funcţie de faza procedurii penale).

Persoanele acuzate de încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a mijloacelor de transport de către persoana care conduce mijlocul de transport, încălcare ce a cauzat din imprudenţă o vătămare medie a integrităţii corporale sau a sănătăţii, vor scăpa de pedeapsă penală dacă se vor împăca cu victima.

În prezent, CP prevede că această încălcare se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 650 unităţi convenţionale (n.r. 1 u.c.=50 lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 3 ani cu (sau fără) privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de până la 2 ani.

În avizul pregătit de Guvern și aprobat de Cabinetul de miniștri, se arată că ținând cont că această infracțiune face parte din categoria celor mai puțin grave, iar în corespundere cu art. 109 alin. (1) din Codul penal, „împăcarea este actul de înlăturare a răspunderii penale pentru o infracţiune uşoară sau mai puţin gravă, iar în cazul minorilor, şi pentru o infracţiune gravă infracţiuni prevăzute la capitolele II-VI din Partea specială, precum şi în cazurile prevăzute de procedura penală, dacă persoana nu are antecedente penale pentru infracţiuni similare comise cu intenţie sau dacă în privinţa sa nu a mai fost dispusă încetarea procesului penal, ca rezultat al împăcării, pentru infracţiuni similare comise cu intenție în ultimii cinci ani”, Guvernul susține proiectul de lege pentru modificarea art. 109 din Codul penal.

Astfel,  Art.109 „Împăcarea” urmează a fi modificat prin includerea infracțiunii prevăzute la Art.264 alin (1) CP.

Foto simbol