Sezonul de vânătoare a început. Ce recomandări oferă poliția persoanelor care dețin o armă de foc

1295612

În contextul perioadei stabilite de vânătoare (18 august 2018 – 24 februarie 2019), poliţia întreprinde permanent un şir de măsuri în vederea prevenirii delictelor ce afectează regnul animal şi vegetal, contracarării braconajului, pescuitului ilicit şi tăierii neautorizate a vegetaţiei forestiere. De asemenea, vine cu o listă de recomandări pentru vânători cu privire la cerințele de securitate în timpul utilizării armelor de foc.

Anual, la începutul sezonului de vânătoare, Poliţia elaborează dispoziţii care stabilesc sarcini concrete pentru efectivul poliţienesc antrenat în activităţile de conlucrare la prevenirea şi contracararea încălcărilor legislației din domeniul protecţiei mediului.

Pentru evitarea unor eventuale accidente cu arma, Poliția recomandă vânătorilor să respecte cerinţele de securitate în procesul aplicării armelor de foc şi regulile de vânătoare:

#arma poate fi purtată numai de către titularul permisului;

#posesorul armei de vânătoare este obligat să asigure integritatea armei

#să poarte echipament sau veste de culoare galben-verzuie sau portocalie-intens;

#se interzice tragerea cu arma încărcată în localităţi sau în apropierea acestora;

#se interzice categoric folosirea armelor cu defecte tehnice;

#în timpul deplasării cu orice mijloc de transport, arma de vânătoare trebuie descărcată, demontată şi pusă în husă;

#în timpul încărcării sau descărcării armei de vânătoare, ţevile ei trebuie să fie îndreptate în sus ori spre pământ, iar după încărcare, arma trebuie pusă la siguranţă, dacă este prevăzută cu aceasta;

#se interzice folosirea cartuşelor cu termen de valabilitate expirat sau degradate, acestea trebuie transmise inspectorului autorizat pentru nimicire;

#se interzice categoric a împuşca asupra unei ţinte neclare (într-o pădure deasă, pe timp de ceaţă, în amurg, contra soarelui, etc.);

#nu se admite de împuşcat în direcţia unui zgomot, asemenea împuşcături pot cauza cele mai grave accidente.

În caz de depistare a unei arme, anunţaţi imediat la numărul de telefon 112, iar în cazul unor incidente care au provocat traume, solicitaţi ajutor medical la numărul de telefon 112.

 Pentru admiterea sau comiterea cu vinovăţie a unui incident sau infracţiune cu arma riscaţi o sancţiune contravenţională sau penală, precum şi revocarea şi anularea permisului de armă. Un nou permis de armă poate fi obținut doar peste 5 ani.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente