Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cod portocaliu de rujeolă în…

Cod portocaliu de rujeolă în țară. Au fost confirmate 56 de cazuri de îmbolnăvire

Foto: bljesak.info

Pentru că focarul se răspândește rapid, Guvernul a emis cod portocaliu de rujeolă în țară. Decizia a fost luată după ce au fost confirmate deja 56 de cazuri de infecție.

În contextul acestei situații alarmante a fost organizată ședința Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, în cadru căreia au fost discutate motivele care au stat la baza focarelor, dar și măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru a împiedica răspândirea infecției.

„Această maladie se răspândește rapid, afectând unele teritorii administrative în sudul ţării, cum ar fi Ceadâr-Lunga, Taraclia, Vulcăneşti dar şi cazuri unice în raionul Ungheni, Străşeni şi Nisporeni”, a precizat ministra Svetlana Cebotari.

Cauza care ar fi dus la răspândirea infecției ar fi numărul scăzut al vaccinărilor în mai multe raioane din țară, precum și situația nefavorabilă din punct de vedere al epidemiologiei în țările vecine.

„Modul de transmitere al acestei maladii este pe cale aeriană, iar o persoană bolnavă poate infecta concomitent 18 persoane nevaccinate”, a mai adăugat ministra.

Pentru a preveni răspândirea infecției, lucrătorii medicali au sarcina de a examina până la 1 septembrie statutul de vaccinare al copiilor. Ulterior, copiii vor fi monitorizați în primele zile ale anului de învățământ, pentru a fi evitată o eventuală declanșare a maladiei în colectivități.

În luna august,  s-a agravat situația epidemiologică a cazurilor de rujeolă înregistrate în rândul copiilor, care s-au aflat la odihnă în luna iulie la o tabără din satul Morenii Noi, rn. Ungheni. Sursa probabilă de infecție este un copil cu vârsta de 13 ani. S-a constatat că, copilul împreună cu frații și surorile au fost în ospeție în Ucraina, iar la întoarcere a prezentat simptome de rujeolă.

Maladia prezintă o stare febrilă cu erupții însoțită de tuse, rinită și/sau conjuctivită, urmările acestei maladii sunt foarte grave, care pot duce la sechele pe viață sau chiar deces. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, singura metodă de protejare împotriva rujeolei este vaccinarea care este sigură și eficientă. Nu există tratament specific împotriva rujeolei, odată ce persoana este infectată, tratamentul este doar simptomatic.