Ghenadie Valuța, obligat de instanța de judecată să ceară scuze publice activistei Angela Frolov pentru că a stropit-o cu agheasmă

frolov

Judecătoria Anenii Noi a luat hotărârea de a-l obliga pe Ghenadie Valuța să aducă scuze publice Angelei Frolov, fiind nevoit să achite și un prejudiciu moral de 5000 de lei și alte 7000 de lei pentru cheltuielile de judecată, pentru instigarea la discriminare pe criteriile orientare sexuală și convingeri. Hotărârea vine la distanță de patru ani, când la o emisiune televizată, preotul a stropit-o cu agheasmă pe coordonatoarea de programe a centrului GENDERDOC-M, Angela Frolov.

Inițial, Angela Frolov a depus o plângere Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, obținând decizia Consiliului din 19 mai 2014, prin care Ghenadie Valuța a fost recunoscut responsabil de instigare la discriminare pe criteriile orientare sexuală și convingeri. Lui Valuța i-a fost recomandat atunci să aducă scuze publice reclamantei. Acesta însă a ignorat recomandările Consiliului și nici nu a depus o contestație în termenul legal de 10 zile, ci doar mai târziu. Prin hotărâre de judecată, contestația lui Valuța a fost respinsă, ceea ce înseamnă că decizia luată de Consiliu rămâne în vigoare.

Având în vedere acest fapt, Angela Frolov a hotărât să se adreseze în instanță, cerând repetat scuze publice și achitarea unui prejudiciu moral de 30 000 de lei.

Ghenadie Valuța și avocatul său, Petru Ursu, au susținut că plângerea nu ar fi susținută de nicio probă care i-ar demonstra primului vinovăția. Decizia Judecătoriei Anenii Noi spune însă că Valuța este cel care trebuie să aducă probe în instanță pentru a-și demonstra nevinovăția. De asemenea instanța a mai decis că Angela nu trebuie să mai prezinte alte probe, documentele anexate la dosar fiind suficiente.

Luând în calcul circumstanțele cazului, instanța de judecată a decis stabilirea valorii prejudiciului de 5 000 de lei, plus achitarea cheltuielilor de judecată în sumă de 7 000 de lei și taxă către stat de 100 de lei.

act1

La data de 11 februarie 2014, Angela Frolov, reprezentanta Cetrului de Informații GENDERDOC-M a fost invitată la emisiunea „Fabrica” a canalului TV Publica pentru a discuta situația persoanelor LGBT la un an de existență a Legii pentru prevenirea asigurării. La această emisiune a participat și președintele organizației Pro ortodoxia Ghenadie Valuța, care a venit la emisiune cu o sticlă de plastic plină cu lichid (din care apoi a fost turnat în pahar și pusă pe masa d-lui Valuță) și o legătură de busuioc.

În ultima pauză publicitară, Ghenadie Valuța s-a apropiat de moderatori să ceară să i se acorde ultimele 2 minute pentru a stropi cu această apă, care a numit-o „agheasmă” studioul în care se aflau și a primit acordul. Angela Frolov l-a rugat să nu o stropească pentru că nu este religioasă. Acesta însă a spus că o va stropi, pentru că nu discriminează pe nimeni.

Valuța a declarat atunci: „Eu numai am adus sfințenia și nu am spus de intenție și deja am fost amenințat că te dau în judecată foarte, foarte, foarte dur. Eu, dragii mei, sfințenia pe nimeni nu otrăvește și nu vreau să discriminez pe nimeni”. Și dacă propunerea a venit tot de la dumneavoastră, și dacă îmi permiteți, pentru dumnezeu”. Aicea libertatea creștină prevalează și dacă ei nu vor accepta agheasma… Majoritatea cedează în fața minorității. Pe mine mă interesează că inițiativa a parvenit tot de la cei care m-au invitat, astăzi: „I-a agheasmă cu tine și busuioc”, după aia cedați înapoi. A cui sunteți, a lui dumnezeu sau…? Da de ce vă ascundeți, sunteți netradiționali? Știți cine fuge de agheazmă?”.

Amintim că preotul Valuța a fost prezent și la marșurile „Fără frică” organizate de comunitatea LGBT, unde la fel, venea să stropească cu agheasmă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente