Vremea va fi anormal de călduroasă în următorii patru ani, prognozează specialiştii

Perioadele de arşiţă ar putea deveni o trăsătură caracteristică a climei la nivel mondial cel puţin în următorii patru ani, susţin oamenii de ştiinţă.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că temperaturile medii înregistrate pe tot globul la suprafaţa pământului şi a apei ar putea fi anormal de ridicate între anii 2018 şi 2022, informează marţi Press Association şi AFP preluată de Agerpres.

Cel mai important factor care stă la baza acestei estimări este înmulţirea “evenimentelor de căldură extremă”.

Studiul a fost realizat anterior valurilor de caniculă care au condus la înregistrarea în acest an, în Marea Britanie şi în alte zone ale lumii, a unor temperaturi foarte ridicate.

Însă vremea neobişnuit de caldă a fost prognozată corect de cercetători, care au estimat pentru 2018 o “mare probabilitate de anomalie de căldură” relativă cu efectele generale ale încălzirii globale. Studiul, publicat în jurnalul Nature Communications, a fost primit spre publicare în luna ianuarie.

Noua tehnică utilizată, numită Procast (prognoză probabilistică), încearcă să raţionalizeze comportamentul haotic inerent al sistemelor, precum clima Pământului. Procesul presupune colectarea informaţiilor în urma schimbărilor anterioare petrecute într-o anumită stare a sistemului pentru a calcula şansele probabilistice ale tranziţiilor către noi stări viitoare. Un test retrospectiv al metodei a prognozat cu acurateţe fenomenul de discontinuitate (hiatus) a încălzirii globale din perioada 1998 – 2013.

Oamenii de ştiinţă, conduşi de doctor Florian Sevellec, de la Laboratorul de oceanografie fizică şi spaţială de la Universitatea din Brest, Franţa, au notat: “Pentru 2018-2022, prognoza probabilistică indică o perioadă mai călduroasă decât în mod normal”, mai scrie Agerpres.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.