Instituţia căreia nu i se dădeau mari şanse de supravieţuire în anii ’90, atunci când găgăuzii au cerut autonomie faţă de Chişinău, are nevoie de suma de 14.000 de euro pentru înlocuirea sistemului învechit de încălzire termică a clădirii. În fiecare iarnă, cei 200 de elevi care împart curtea cu Şcoala nr. 2, de limbă rusă, studiază în condiţii greu de imaginat. Acţiunea 2012 a reuşit să strângă până în prezent suma de 3.500 de euro, iar pentru restul de 10.500 de euro lansează un apel de solidaritate către cei dornici să-i ajute pe copiii care învaţă în limba română în regiunea de sud a Republicii Moldova.

„În Găgăuzia funcţionează numai două licee cu predare în limba română, două insule de românism. Fiecare cetăţean poate contribui la viitorul acestor elevi curajoşi, donând orice sumă de bani pentru îmbunătăţirea condiţiilor în care aceştia învaţă”, a declarat George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012.

„Liceul românesc din Comrat are nevoie de lucrări serioase de modernizare. Să dăm o mână frăţească de ajutor elevilor şi cadrelor didactice care îşi desfăşoară activitatea în instituţie, să contribuim prin fapta de azi la ziua de mâine a liceului!”, a îndemnat Anatol Ursu, reprezentant al Mişcării Civice Tinerii Moldovei.

Toţi cei care doresc să doneze bani pentru lucrările de încălzire termică în Liceul „Mihai Eminescu” din Comrat o pot face până pe data de 31 august, de Ziua Limbii Române, prin transfer bancar în contul Mişcării Civice Tinerii Moldovei, cu menţiunea „Donaţie pentru liceul românesc din Comrat”, sau direct, la sediul asociaţiei. Mai multe detalii despre modalităţile de plată.