02:39:32 25.04.2024
Stiri

ÎNGRIJORĂTOR // Statistica care demonstrează cât de PERICULOȘI sunt șoferii din R. Moldova

Social 02.08.2015 12:07 Vizualizări1190 Autor: Stela Mihailovici
ÎNGRIJORĂTOR // Statistica care demonstrează cât de PERICULOȘI sunt șoferii din R. Moldova igp.md


Sute de șoferi din R. Moldova urcă la volan în stare de ebrietate, punând astfel în pericol atât propriile vieți cât și pe cele ale altor șoferi aflați în trafic sau ale pietonilor. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a prezentat o statistică care îngrijorează.

În primele șapte luni ale anului curent, inspectorii de patrulare au documentat 1 962 de șoferi beți, adică câte nouă persoane pe zi.

În 1 101 cazuri, conducătporii auto s-au ales cu sancțiuni penale, iar 861 de șoferi au fost sancționați contravențional.

„Ținând cont de numărul înalt al conducătorilor auto depistați în stare de ebrietate la volan, ce pun în pericol siguranța participanților la trafic, poliția de patrulare desfășoară permanent operațiuni speciale și întreprinde o serie de acțiuni pentru a contracara acest fenomen”, anunță IGP-ul.

În cazul în care șoferii sunt opriți de polițiști și există suspiciuni că ar fi servit băuturi alcoolice, oamenii legii utilizează aparatele „Dragger” pentru a stabili gradul de ebrietate al persoanelor. Acestea sunt dispozitive electronice omologate și certificate în condițiile legii.

Aparatul „Dragger” face parte din categoria etilotestelor și oferă indicații informative exacte despre prezența alcoolului în aerul expirat de șofer. „Dispozitivele sunt sigure, setate în așa mod, încât de fiecare dată, când este testat șoferul suspectat de consum de alcool, acestea încep testarea de la nivelul 0.00 mg/l, deci pe ecranul aparatului nu poate apărea altă informație. Dispozitivele Dragger nu pot fi presetate în prealabil pentru a influența rezultate acestuia”, dă asigurări Inspetoratul General al Poliției.

Potrivit legislației, concentrația maximă admisibilă de alcool este de 0.15 mg/l în aerul expirat și 0.3 g/l în sânge. Conducerea vehiculului de către o persoană care se află în stare de ebrietate se sancţionează cu amendă de trei mii de lei, cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la doi la trei ani.

Conducerea mașinii de către un șofer aflat în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau în stare de ebrietate narcotică, se pedepseşte cu amendă în mărime de până la zece mii de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la trei la cinic ani.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md