‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
20 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriProtejarea pomilor de îngheţ cu ajutorul nanocristalelor

Protejarea pomilor de îngheţ cu ajutorul nanocristalelor

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Cercetătorii universităţii din Washington WSU, au creat nanocristalele ce protejează pomii de îngheţ iar testarea acestora a dat rezultate pozitive. Acestea sunt create pe baza unor plante şi trebuie să înconjoare şi să protejeze mugurii în timpul îngheţurilor de primăvară când temperaturile variază.

Pentru realizarea studiului respectiv Institutul Naţional Agroalimentar şi Ministerul Agriculturii din SUA au oferit un grant în mărime de 500 de mii de dolari. La fel, producătorii de fructe din Washington au contribuit cu 100 de mii de dolari pentru a dezvolta tehnologiile inovative.

Amestecul unic a fost creat de profesorul Xiao Zhang în colaborare cu alţi cercetători din universitate.

„Pierderile provocate de îngheţurile de primăvară sunt enorme, deoarece mugurii încep a porni în vegetaţie şi devin sensibili la variaţiile bruşte de temperatură. Când sunt înregistrate mai multe zile la rând temperaturi înalte pomii pot fi uşor atacaţi de un îngheţ brusc, iar recolta este compromisă”, a explicat unul dintre cercetători.

FOTO: news.wsu.edu

În primăvara anului curent a fost efectuată prima experienţă în câmp deschis, iar rezultatele înregistrate sunt pozitive. În următorii trei ani acestea se vor repeta pentru a determina cantitatea optimă de produs şi metoda cea mai bună de aplicare.

Autorii afirmă că nanocristalele vor putea fi utilizate şi pentru protecţia altor culturi, iar potenţialul acestei tehnologii este enorm. Ţinând cont de faptul că la baza acestora stă materia vegetală, va fi asigurată şi protecţia mediului înconjurător, ceea ce nu este posibil la aplicarea altor metode.

La moment, producătorii utilizează generatoare pentru a mări temperatura în livezi precum și încălzitoare, ale căror cost depășeşte mii de dolari pe noapte.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›