02:07:31 25.04.2024
Stiri

O companie aeriană care operează zboruri și în R. Moldova, implicată într-o INVESTIGAȚIE a Comisiei Europene

Știri 02.08.2015 11:24 Vizualizări1344 Autor: Ziarul National
O companie aeriană care operează zboruri și în R. Moldova, implicată într-o INVESTIGAȚIE a Comisiei Europene


Comisia Europeană a iniţiat două investigaţii aprofundate pentru a stabili dacă măsurile adoptate de autoritățile locale române în favoarea a două aeroporturi din Cluj-Napoca şi Târgu Mureş şi a transportatorilor aerieni care le utilizează sunt conforme cu normele Uniunii Europene privind ajutoarele de stat.

Investigaţiile vizează îndeosebi taxele de marketing plătite companiei aeriene „Wizz Air” de către Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca şi tarifele aeroportuare reduse oferite de Aeroportul Transilvania Târgu Mureş transportatorilor aerieni care operează zboruri de aici, notează capital.ro.

„În sectorul aerian se înregistrează o concurenţă puternică la nivel paneuropean. Prin urmare, Comisia trebuie să se asigure că tarifele aeroportuare şi alte condiţii oferite de aeroporturile publice regionale pentru a atrage transportatori aerieni nu denaturează condiţiile de concurenţă echitabile de pe piaţă. Investigaţiile noastre vor arăta dacă măsurile luate de România în favoarea celor două aeroporturi şi a unor transportatori aerieni sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat’, a afirmat comisarul UE responsabil de politica în domeniul concurenţei, Margrethe Vestager.

Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, al doilea aeroport din România ca importanţă, este exploatat de o întreprindere deţinută integral de Consiliul Judeţean Cluj. În 2014, a deservit aproximativ 1,2 milioane de pasageri.

Comisia a primit o plângere potrivit căreia aeroportul a acordat un ajutor de stat ilegal operatorului aerian „Wizz Air”, în timp ce aeroportul a beneficiat, la rândul său, de un ajutor de stat de la Consiliul Judeţean Cluj, sub formă de finanţare publică.

Comisia a examinat o serie de acorduri încheiate de Aeroportul Cluj-Napoca cu „Wizz Air” între 2007 şi 2010. S-a stabilit că „Wizz Air” este remunerat pentru servicii de publicitate prestate judeţului Cluj, în schimbul unor condiţii diverse legate de prezenţa şi amploarea operaţiunilor companiei „Wizz Air” pe aeroport. De asemenea, aceste acorduri stabilesc condiţiile aplicabile serviciilor de handling la sol pe care aeroportul le furnizează companiei „Wizz Air”.

Consiliul Europei îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu posibilitatea ca unele dintre clauzele acordurilor să ofere companiei „Wizz Air” un avantaj economic nejustificat faţă de concurenţii săi, deoarece acest transportator aerian beneficiază de condiţii excesiv de favorabile şi niciun operator privat nu ar fi acceptat să-i acorde condiţii similare în împrejurări similare.

În cadrul unei investigaţii separate, iniţiate tot în urma unei plângeri, Comisia va examina în detaliu dacă tarifele aeroportuare practicate la Aeroportul Târgu Mureş, care par anormal de scăzute şi prevăd reduceri semnificative în funcţie de nivelul de trafic, sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat.

În 2014, Aeroportul Transilvania Târgu Mureş a deservit aproximativ 350 000 de pasageri. Este exploatat de o societate deţinută integral de Consiliul Judeţean Mureş.

Precizăm că „Wizz Air” este o companie low-cost care operează zboruri și pe Aeroportul Internațional Chișinău la tarife foarte mici. De exemplu, în această toamnă vor fi lansate două curse noi spre orașul Bologna din Italia și spre Londra, capitala Marii Britanii, iar biletele vor costa de la 40 de euro.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md