Având în vedere această prognoză şi ţinând cont de faptul că alergia ocupă în prezent locul al patrulea la nivel mondial — după cancer, bolile cardiovasculare şi SIDA — în privinţa numărului de cazuri depistate, în Europa se desfăşoară diferite campanii de sensibilizare în privinţa acestor patologii.

De exemplu, în Franţa, cu ocazia celei de-a noua ediţii a 'Zilei de combatere a alergiei', asociaţia Asthme&Allergies organizează marţi o discuţie pe internet la care participă specialişti în domeniu, pentru a promova metode de luptă împotriva alergiilor şi a îmbunătăţi calitatea vieţii celor bolnavi. Totodată, Academia Europeană pentru Alergie şi Imunologie Clinică (EAACI) a lansat a doua etapă a campaniei sale de sensibilizare a publicului în privinţa efectelor alergiilor, îndeosebi a celor alimentare.

În Europa, peste 17 milioane de persoane suferă de alergii alimentare. Alergia alimentară este prima cauză a anafilaxiei — reacţie alergică gravă care poate duce la moarte — la copii. Un copil din 20 este alergic la unul sau mai multe alimente, iar numărul de copii spitalizaţi în urma unei reacţii alergice grave a crescut de şapte ori în ultimul deceniu.

'Alergiile alimentare nu sunt boli nesemnificative. Nu există încă remedii, iar boala este atât de imprevizibilă încât provoacă îngrijorare atât în rândul pacienţilor, cât şi al personalului medical. Se ajunge chiar la excluziune socială din teama de a mânca alimente periculoase', afirmă Breda Flood, preşedinta federaţiei europene a asociaţiilor de pacienţi care suferă de alergii şi boli ale căilor respiratorii (EFA). 'Numai o informaţie clară asupra ingredientelor şi o bună gestionare a bolii îi pot ajuta pe pacienţii alergici', adaugă ea.

În centrul acestor campanii se află educarea bolnavilor şi instruirea personalului medical, în vederea îmbunătăţirii diagnosticului şi a tratamentelor aplicate. „Prea mulţi ignoră faptul că o alergie netratată riscă să se agraveze. În medie, o persoană alergică aşteaptă şapte ani până să meargă la doctor”, arată asociaţia Asthme&Allergies. „Puţini sunt conştienţi că o reacţie alergică gravă ca anafilaxia poate duce la moarte”, afirmă EEACI.