09:47:03 19.04.2024
Stiri

Visezi O VACANŢĂ în Marrakech, Dubai sau Tenerife? Crezi că salariul tău TE ÎMPIEDICĂ să ajungi în destinaţii exotice? Iată 10 ponturi pentru o vacanţă APROAPE GRATIS în cele mai spectaculoase locuri din lume

Știri 10.08.2018 17:00 Vizualizări6218 Autor: Ziarul National
Visezi O VACANŢĂ în Marrakech, Dubai sau Tenerife? Crezi că salariul tău TE ÎMPIEDICĂ să ajungi în destinaţii exotice? Iată 10 ponturi pentru o vacanţă APROAPE GRATIS în cele mai spectaculoase locuri din lume


Cu un plan de geniu, creativitate şi mult curaj, te poţi aventura într-o vacanţă de lux cu un buget neaşteptat de mic. La ora de limbă latină, pe care mulţi dintre noi nu au frecventat-o din motive uşor de înţeles, cuvântul ”lux” are cu totul altă definiţie decât ”mulţi bani”. Înseamnă lumină. La fizică, luxul este o unitate de măsură a intensităţii luminii. Unde vreau să ajung? Luxul nu costă. Bucuria de a călători nu este rezervată doar celor cu bugete uriaşe de vacanţă. Poţi ajunge în locuri pe care agenţiile de turism le numesc ”exotice” cu banii pe care îi ai în buzunar acum, scrie gandul.info. Află de aici cum!

Pentru început, aş preciza că îţi poţi pierde timpul cu acest text chiar dacă nu eştisau nu ţi-ai propus să fii un globe-trotter, ai un job cu 21 zile de concediu pe an şi un salariu mediu pe economie. Sunt ponturi universale de călătorie, utile în orice bagaj de vacanţă şi către orice destinaţie. Sigur, după ce ai pus degetul pe hartă, este necesară o documentare aplicată asupra destinaţiei pe care ai ales-o. Dar până atunci, de aici vei afla câteva lucruri concrete despre siteurile pe care le poţi consulta, preţuri şi trucuri pentru o economie substanţială de buget. Unele sugestii sunt de bun simţ, însă – poate – sunt atât de simple şi la îndemână, încât nu le-ai luat în calcul. Vestea bună este că oamenii de ştiinţă au statuat că vei avea de câştigat mii de noi conexiuni neuronale cu fiecare experienţă care presupune un comportament adaptiv la situaţii necunoscute. Cum este şi vacanţa în care tocmai te pregăteşti să pleci.

Ghid aproape complet pentru vacanţe DIY (do it yourself)

1. Oferte Last Minute vs. rezervare din timp

Prima estimare a unui buget de călătorie începe cu costul cazării. În funcţie de apetitul pentru risc, poţi opta pentru o rezervare din timp sau pentru una dintre ofertele last-minute ale agenţiilor şi lanţurilor hoteliere. Ambele variante reduc substanţial costurile unei vacanţe în destinaţii exotice, altfel extrem de costisitoare. Unele oferte includ la pachet şi transportul, aşa că poţi avea de la început o imagine destul de clară asupra costului total al călătoriei.

Un pachet last-minute asigură un discount de cel puţin 30 – 40% faţă de preţul de listă. Dezavantajul e că trebuie să fii deja pe picior de plecare când alegi destinaţia şi să ai banii puşi deoparte pentru întreagă excursie. Şi, desigur, ajută mult să fii deschis către aventură, ceva adrenalină şi un minim risc pe care îl presupune orice călătorie planificată pe genunchi, în ultimul moment.

Ca idee, iată câteva oferte de ultimă oră listate pe site-ul travelator.ro: o vacanţă în Marrakech, care include 7 nopţi de cazare cu mic dejun şi transportul cu avionul (161 euro de persoană), un week-end prelungit în Marsilia (3 nopţi de cazare şi zbor - 117 euro de persoană), un sejur în Tenerife (preţul de 258 euroinclude cele 7 nopţi de cazare şi transportul) sau o vacanţă de 7 zile în Dubai(269 euro cazare plus transport).

Tenerife

Planificarea – fulger pe site-urile last-minute e cu atât mai interesantă cu cât vă puteţi alege călătorii către destinaţii care nu v-ar fi trecut prin minte la o primă scanare a variantelor de vacanţă. Spre exemplu, aţi ieşi de pe rutele previzibile ale turismului clasic, optând pentru un zbor către Georgia la doar 59 de euro de persoană, buget în care sunt incluse 4 nopţi de cazare şi transportul.

2. Caută variante low-cost de cazare

O alternativă pentru cazarea clasică la hotel sunt apartamentele închiriate în regim hotelier pentru care găseşti oferte pe site-uri că AirBnb, Homelidays, TripAdviser sau Booking.com. Acesta opţiune este utilă în special pentru grupuri mai mari, care îşi permit să închirieze un apartament întreg.

Toate site-urile mari care adună astfel de oferte pun la dispoziţia celui care închiriază informaţii suplimentare despre locul în cauză: descriere, poze, plasare pe hartă şi comentarii sau ratinguri de la cei care au mai închiriat acolo. Dacă rezervi pe un site de încredere, este aproape imposibil să fii înşelat, ai garanţii de returnare a banilor. Asta nu exclude să fii totuşi precaut.

Georgia Resort

3. Hostel sau couchsurfing – Este o variantă puţin mai riscantă, însă foarte ieftină. Din ce în ce mai multe persoane călătoresc apelând la siteuri de Couchsurfing, aşa te poţi orienta în funcţie de ratinguri şi de comentarii (vezi cel mai popular site de gen).

4. Alege un city break!

De cele mai multe ori este suficient să faci o scurtă schimbare de peisaj, de anturaj şi de atmosferă ca să îţi încarci bateriile pentru următoarea săptămână. Un city break este mai ieftin decât o vacanţă clasică, de familie, înseamnă mai puţini bani daţi pe cazare şi mâncare şi, dacă eşti dispus să iei decizii rapide, un buget mai mic pentru transport.

O strategie bună este să ”vânezi” ofertele companiilor aeriene low-cost şi, în funcţie de reducerile pe care le găseşti pe site, să decizi care va fi următoarea destinaţie.

Poţi însă profita de ofertele de city break pe care le pun la dispoziţie majoritatea liniilor aeriene sau de pachetele oferite de agenţii pentru a vizită un oraş european într-un weekend prelungit.

Marsilia

5. Vânează promoţiile din afara sezonului

Vei găsi întotdeauna promoţii speciale, vouchere de cazare sau pentru pachete complete de vacanţă, aşa că este bine să urmăreşţi site-urile agenţiilor de turism pentru a prinde astfel de reduceri, oferite de obicei pentru un număr limitat de locuri.

Abonează-te la newslettere – majoritatea site-urilor agregatoare de oferte turistice şi agenţii de turism oferă posibilitatea abonarii gratuite la newsletter-ele periodice care anunţă promoţiile şi pachetele noi adaugă în lista de oferte

6. Călătoreşte în timpul săptămânii

Cazarea la hotel este mai ieftină la început de săptămâna, când hotelierii încearcă să-şi acopere locurile rămase libere. Nu doar atât, dar şi oraşele sunt mai puţin aglomerate de turişti în timpul săptămânii, iar unele distracţii costă mai puţin faţă de weekend, când de multe ori preţurile cresc.

7. Zboruri low cost vs carpooling

Platformele de tip carpooling (blablacar, carpooling, UBER) au redus semnificativ costurile cu transportul la distanţe mari. Avantaje sunt nenumărate, de la oportunităţile de a cunoaşte oameni interesanţi şi până la o călătorie mai ieftină şi care oferă acces facil către destinaţiile din afara hărţii turistice, mai puţin conectate la mijloacele de transport în comun. Zborurile low-cost sunt deja la un click distanţă şi, de asemenea, reduc major bugetul de vacanţă.

8. Caută localurile preferate de localnici – Dacă vrei să cunoşti bucătăria locală la ea acasă ieşi de pe traseele turistice. Caută topuri cu locaţii preferate de localnici. Dacă este uşor să găseşti aceaste informaţii în ţări din Europa, în locurile în care nu se vorbeşte o limbă de circulaţie internaţională va trebui să foloseşţi Google Translate căutând “top restaurante în …”. O altă idee este să cumperi cupoane de masă de la site-urile de reduceri precum Groupon (ai grijă să intri pe site-ul local din ţară vizitată).

9. Gratuităţi şi carduri turistice de reduceri

Majoritatea oraşelor turistice pun la dispoziţia vizitatorilor carduri speciale de reduceri (city cards), care oferă discounturi semnificative şi acoperă multe din obiectivele importante din oraş. Compară lista reducerilor oferite cu propria listă cu obiective pe care vrei să le vizitezi şi, dacă ţi se pare că faci o reducere importantă, cumpără un astfel de card, care de obicei include atât intrări gratuite la muzee, cât şi reduceri la transportul în comun din oraş şi la nota de plata în anumite restaurante partenere.

La fel, în anumite perioade, accesul la obiective pe care le-ai include în lista de interes este gratuit: multe muzee au o zi din săptămâna sau din luna când intrarea este gratuită deci caută tot cu Google Translate “gratis în NUME_ORAS” pentru a află obiectivele unde poţi intră gratis şi datele când accesul este neîngrădit. În multe oraşe mari însă există muzee cu acces gratuit tot timpul anului, cel mai bun exemplu în acest sens fiind Londra.

10. Fă-ţi o listă cu prietenii plecaţi în străinătate. Desigur, nu e una dintre ideile revoluţionare pe care te-ai aştepta să le găseşti într-un top al ponturilor pentru vacanţe ieftine, dar este foarte utilă. Ai putea relua legăturile cu oameni pe care distanţa i-a scos din cotidianul tău. E fun, e cu network şi e gratis. Sau aproape gratis.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md