04:17:43 29.03.2024
Stiri

Președintele Dodon a PROMULGAT legile din reforma fiscală, inclusiv amnistia de capital: Iată cum motivează

Politică 09.08.2018 14:09 Vizualizări3616 Autor: Ziarul National
Președintele Dodon a PROMULGAT legile din reforma fiscală, inclusiv amnistia de capital: Iată cum motivează


Președintele Igor Dodon a promulgat pachetul de legi privind politica bugetar-fiscală și amnistia de capital, aprobată de Parlament în două lecturi în penultima ședință de Parlament a sesiunii de primăvară.

Dodon spune că a luat această decizie, după ce a ascultat „comentariile experților și ale mediului academic, ale formatorilor de opinie din interiorul Republicii Moldova, dar și ale celor de peste hotare” și ironizează guvernarea că i-ar fi „copiat reforma din 2007”.

Iată cum motivează Igor Dodon semnătura pe care și-a pus-o pe pachetul de legi cu referire la reforma fiscală:

„1. În esență, măsurile elaborate ar putea impulsiona dezvoltarea economică a țării, chiar dacă acestea au fost implementate prea târziu. O reformă întârziată, chiar dacă ea conține deficiențe ce vor fi soluționate pe viitor, e mai bună decât o dezordine permanentă în domeniul de administrare bugetar-fiscală.

2. Concluzia principală care poate fi făcută este că guvernarea a înțeles greșeala pe care a făcut-o atunci când a renunțat la reforma din 2007 și încearcă acum să readucă corabia naufragiată a economiei moldovenești într-o albie a dezvoltării. După 10 ani, guvernanții au ajuns să aplice soluții economice pe care le-au criticat cândva. Asta înseamnă că guvernarea învață greu, iar multe decizii importante le ia cu mare întârziere.

3. Din cauza sistemului eronat de impozitare, din țară au plecat mii de antreprenori, ceea ce a prejudiciat grav economia țării.

4. În condițiile actuale, putem avea mai multă încredere în mediul de afaceri decât în clasa politică, de aceea mediul de afaceri trebuie stimulat și susținut.

5. În loc să acționeze inteligent și preventiv, guvernarea acum joacă rolul de pompier, încercând să soluționeze rapid o problemă care s-a acutizat. Dar acest lucru nu o va salva de faliment electoral la alegeri”.

În opinia lui Dodon, toate aceste inițiative trebuie suplinite cu altele, „mult mai cardinale”, cum ar fi politici eficiente de administrare fiscală, care vor contribui la capitalizarea efectelor acestei reforme, eliminarea concurenței neloiale, anularea impozitului pe venitul reinvestit, modificarea sistemului de impozitare a TVA în domeniul agricol etc.

„Noi trebuie să creăm condiții mai competitive pentru atragerea de investiții în economie, dezvoltarea mediului de afaceri, crearea noilor locuri de muncă, creșterea substanțială a exportului de mărfuri și servicii ..., deoarece fără toate acestea și noua guvernare va trebui să stea cu mâna întinsă după ajutoarele umanitare venite din Occident sau din altă parte”, a conchis Dodon.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md