/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/FOTO/ Au revenit în Moldova și au deschis o afacere cu „aur lichid”. Povestea unei familie din Găgăuzia

09 august 2018, ora 12:21

Acum trei ani, soţii Gheorghe şi Tatiana Cîvîrjic au decis să revină din străinătate în satul natal Cazaclia din raionul Ceadîr-Lunga, pentru a fi alături de copii și rude. Acasă ei n-au reușit să-și găsească un loc de muncă, de aceea au decis să-și asigure pe cont propriu un venit decent și au procurat o mică prisacă de la un prieten. Astăzi, soții Cîvîrjic au peste o sută de stupi.

Spre deosebire de alți apicultori din regiune, care vând mierea societăților comerciale la preț angro, familia Cîvîrjic a ales o altă cale. Au întemeiat gospodăria țărănească GT „Civirjic Tatiana Fiodor. s. Cazaclia” și au început vânzarea mierii cu amănuntul în Moldova. Pentru aceasta familia a creat propriul brand și vinde „aurul lichid” în borcănașe de sticlă sub formă de amforă, decorate cu pânză de sac. Exemplul lor a fost preluat ulterior de mai mulți producători din întreaga republică.

Întreprinderea își vinde în prezent producția sub denumirea de „Sweet Honey” — „Miere dulce”, subliniind astfel că mierea din sudul Moldovei este cu adevărat mai dulce decât mierea colectată în alte regiuni ale republicii. În sud, meteorologii înregistrează în medie 230 de zile senine pe an, pe când în alte regiuni ale Moldovei sunt circa 200.
Pentru a crește vânzările, familia Cîvîrjic a lansat și producerea dulciurilor pe bază de miere, cum ar fi amestec de miere cu nuci, migdale, alune și fructe uscate.

„Nucile, fructele uscate și mierea sunt fiecare separat niște produse benefice pentru sănătate, însă dacă aceste ingrediente sunt combinate atunci obținem un produs delicios și nutritiv, care mai este și un mijloc excelent pentru creșterea imunității”, susține Tatiana Cîvîrjic, fondatoarea afacerii de familie.

În 2017, gospodăria țărănească a depus dosarul la un concurs de granturi organizat de programul „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD), finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD.

Cu ajutorul grantului UE, în valoare de peste 5 mii 500 de euro și contribuției proprii, familia Cîvîrjic a procurat o linie de îmbuteliere automată a mierii cu o capacitate de 1000 de borcane pe zi, precum și un dispozitiv de cremare a mierii.

„Aceste echipamente ne permit să producem paste de miere, miere cremă și alte produse din miere, care sunt la mare căutare, dar lipsesc pe piața noastră”, spune Tatiana Cîvîrjic.

Tot din banii oferiți de UE, antreprenoarea a mai achiziționat o remorcă-platformă, proiectată și construită special pentru transportarea stupilor.

Astfel, cu suportul UE, familia Cîvîrjic a reușit să mărească de câteva ori volumul de producție și să creeze trei locuri de muncă. „Sperăm că mierea cu nuci pe care o producem va deveni cartea de vizită a Republicii Moldova și va ajunge, în cele din urmă, pe piața europeană”, afirmă antreprenoarea.

Tatiana Cîvîrjic este unul din cei 30 de antreprenori din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia, care au obținut granturi din partea Uniunii Europene în valoare de până la 18.500 de euro și au beneficiat de serviciile unor consultanți pentru crearea sau dezvoltarea afacerilor în cadrul programului SARD.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram