Actualitate

Victor Ponta: Poziţia Ungariei faţă de Rusia, un motiv de îngrijorare pentru România / Ar trebui discutată la nivel european

"Nu vreau să discut despre un vecin, dar cred că poziţia Ungariei faţă de Rusia nu este doar un motiv de îngrijorare pentru România, ci ar trebui să fie o chestiune discutată la nivel european", a spus acesta.

În urmă cu doi ani, Jan-Werner Mueller, profesor de politică la prestigioasă universitate Princeton, făcea o paralelă între premierul ungar Viktor Orban şi Victor Ponta, care preluase puterea de un an şi pleda, într-un editorial publicat în The Guardian, pentru dotarea Uniunii Europene cu dreptul de a exclude o ţară membră care nu respectă statul de drept.

Ungaria a dat tot mai multe semne de apropiere de Rusia, în ultimii ani, pe fondul unei dominaţii absolute a partidului condus de premierul Viktor Orban şi a disputelor tot mai dese cu executivul comunitar.

În ianuarie, Ungaria şi Rusia au semnat un acord prin care Moscova va oferi Budapestei o linie de credit Ungariei de 10 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 80% din costul extinderii Paks. Acest proiect, în valoare de 12.5 miliarde euro, presupune construirea, din 2018, a două reactoare de 1.200 MW fiecare, primul reactor fiind aşteptat să devină operativ din 2023.

Paks este singura centrală nucleară din Ungaria, cu patru reactoare ruseşti de tip VVER-440. Ea a generat 15,370 gigawati ora anul trecut, reprezentând 50,7% din producţia naţională şi 36,4% din consum.

La începutul lui martie, Rusia a anunţat că ar putea permite din nou importurile de mâncare din Grecia, Ungaria şi Cipru, adică exact cele trei ţări care susţin puternic politică expansionistă dusă de Vladimir Puţin în Ucraina.

Sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *