Un om de afaceri din Republica Moldova și-a găsit dreptate la CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că Republica Moldova a încălcat articolul 5 § 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (lipsa unor motive suficiente și rezonabile pentru detenție).

Totodată, a fost dispusă încasarea de daune morale şi materiale în sumă de 3.000 de euro, precum și costuri și cheltuieli euro în favoarea unui om de afaceri.

Potrivit hotărârii, Vadim Ciornea a fost reținut pe 16 decembrie 2009 și a fost ținut în arest preventiv timp de 23 de zile și apoi alte 17 zile, în baza unui dosar penal iniţiat de Procuratura Generală pe alin.5 art. 190 al Codului penal (escrocherie).

S-a constat că nici el şi nici avocaţii nu a primit acces la materialele pe baza cărora a fost dispusă reținerea omului de afaceri, iar instanțele au refuzat să audieze un martor, a cărui mărturie a fost centrală pentru ordonarea reținerii.

După mai multe procese amânate, în aprilie 2011, judecătoria Râşcani a emis o sentinţă de încetare a procesului penal contra omului de afaceri, pe motiv că există circumstanţe care exclud sau condiţionează pornirea urmăririi penale şi tragerea la răspunderea penală.

După achitarea sa, reclamantul a inițiat o acțiune civilă împotriva statului solicitând despăgubiri de 700.000 lei pentru încălcarea drepturilor sale în conformitate cu articolul 5 al Convenției.

Curtea Supremă de Justiție a constatat că detenția sa a încălcat articolul 5 al Convenției și i-a acordat o sumă de 535 euro drept despăgubire morală. Reclamantul sa plâns în fața Curții că suma nu era suficientă pentru a-și pierde statutul de victimă în temeiul articolului 5 §§ 3 și 4 al Convenției.

Cererea lui Ciornea a fost depusă la CEDO încă în martie 2010.

De notat că Guvernul Republicii Moldova a recunoscut că în acest caz a avut loc o încălcare a drepturilor reclamantului în temeiul articolului 5 §§ 3 și 4 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.