Se suspectează un focar multiplu de rujeolă în țară. Din 20 de copii infectați, doar 3 au luat vaccinul

vaccinare
Foto: PresaSM

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunţă despre existenţa unui focar multiplu, medicii suspectează că ar fi vorba despre rujeolă. Din totalul de 20 de copii afectați, doar 3 dintre ei au beneficiat de câte o singură doză de vaccin cu component rujeolic. Un vaccin este insuficient pentru a fi protejați de această infecţie.

Se presupune că cei 20 de copiii au fost infectați în timp ce se aflat într-o tabără de vară din localitatea Morenii Noi, raionul Ungheni, care activa fără coordonarea cu autoritățile competente.

Persoana care este suspectată că a fi sursa infecţiei este din satul Cazaclia şi a venit în tabără, deja cu semne clinice de rujeolă. Se presupune că persoana s-a infectat după ce timp de o săptămână s-a aflat la Bolgrad, regiunea Odessa, unde a contactat cu persoane bolnave de rujeolă. Prin urmare, una dintre cauzele apariţiei acestui focar este admiterea copiilor cu semne evidente de boală într-o colectivitate.

Tinerii infectați sunt originari din raionul Ciadîr-Lunga, inclusiv 8 din localitatea Beșghioz, câte 4 din satele Copciac și Cazaclia, alt caz a fost înregistrat în raionul Vulcăneşti şi încă 3 în raionul Ungheni.

Toți copiii au manifestat următoarele simptome: febră 38-39 grade C, conjuctivită, rinoree, tusă uscată și erupții maculo-papuloase cutanate, la început pe față, apoi pe gât. În prezent, copiii se află sub supravegherea medicului infecționist și primesc tratamentul corespunzător. Cauza refuzului de vaccinare a copiilor de către părinţi este motivul apartenenței la o confesiune religioasă.

În acest context, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale atenționează că acest caz este o dovadă în plus a faptului că rujeola rămâne în continuare o infecție cu grad înalt de contagiozitate și unica măsură sigură de protecție este vaccinarea profilactică conform Calendarului național de imunizare. Prin urmare, apartenenţa la o confesiune religioasă, naţionalitate, sau curent politic nu ne protejează această boală contagioasă.

Unica şi cea mai eficientă metodă de prevenire a acestei boli contagioase este vaccinarea.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente