12:30:01 29.03.2024
Stiri

SUA îndeamnă Rusia să retragă armata din Georgia

Știri 07.08.2018 18:53 Vizualizări1262 Autor: Ziarul National
SUA îndeamnă Rusia să retragă armata din Georgia AP


SUA au cerut Rusiei să retragă armata din Georgia pe pozițiile ocupate înainte de războiul de acum zece ani, se arată într-o declaratie a Ambasadei SUA la Kiev, postată pe Twitter.

„Astăzi marcăm 10 de ani de la ziua în care forțele armate ruse au încălcat granița Georgiei, încercând să o schimbe cu forța. Teritoriul georgian este în continuare ocupat de Rusia. Încă o dată facem apel la Rusia să-și retragă forțele sale pe pozițiile ocupate inainte de război, așa cum s-a convenit în 2008 ..”, a declarat Ambasada SUA.

La rândul său, Uniunea Europeană și-a exprimat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internațional, precum și angajamentul pentru soluționare pașnică a conflictului cu Rusia.

„Din păcate, prezența militară rusă în Abhazia și Osetia de Sud continuă să încalce dreptul internațional și angajamentele asumate de Rusia, în conformitate cu acordul din data de 12 august 2008, încheiat cu medierea UE“, se arată și într-o declarate emisa de UE.

Și Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chișinău a făcut public un comunicat de presă în care îşi exprimă sentimentele de solidaritate cu poporul georgian, reiterând, totodată sprijinul său ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei, marcată de evenimente tragice în 2008.

„Agresiunea militară contra Georgiei din 2008 a însemnat o încălcare gravă a principiilor fundamentale ale dreptului internaţional, în particular, prin amestec brutal în treburile interne ale altui stat, recurgerea la forţă în relaţiile dintre țări şi încălcarea grosolană a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a unui stat membru al ONU. În rezultatul intervenției militare împotriva poporului georgian, Georgia a pierdut mai multe vieţi omeneşti şi a avut de suferit pagube materiale şi teritoriale semnificative.

Republica Moldova permanent a condamnat ingerința oricărui stat în treburile interne al altei țări prin orice forme, optând pentru relații egale de parteneriat, cu respectarea independenței, suveranității și integrității teritoriale, reieșind din dreptul internațional și prevederile Cartei ONU. Drept exemplu, al acestei politici servește și Rezoluția Adunării Generale ONU privind „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”, votată de statele membre ale Organizației Națiunilor Unite la 22 iunie 2018, la propunerea Republicii Moldova”, cităm din declarația ministerului de la Chișinău.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md