Cauzele aprecierii leului față de dolarul american și euro și cum va evolua cursul până la alegeri

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Într-o analiză pe blogul său, expertul economic Veaceslav Ioniță a oferit câteva explicații privind motivele care au contribuit la aprecierea leului față dolarul american și euro, în ultimii doi ani și jumătate. Economistul constată că, față de dolar, leul s-a apreciat cu 23% de la 20,31 Lei/USD în ianuarie 2016 până la 16,53 lei/USD în prima săptămână din august 2018.

În această perioadă leul s-a apreciat faţă de Euro cu 15% de la 22,08 Lei/Euro până la 19,22 Lei/Euro. Cursul valutar în Moldova se duce doar după USD, iar faţă de Euro se stabileşte în funcţie de evoluţia cursului USD/Euro pe piaţa internaţională.

În perioada analizată euro s-a apreciat faţă de USD cu 8% de la 1,09 USD/Euro până la 1,16 USD/Euro. Veacelsav Ioniţă susţine că leul a cunoscut în aceşti doi ani şi jumătate câteva deprecieri uşoare faţă de euro în perioadele când euro se aprecia mai accelerat faţă de dolar.

În perioada 2014-2015, afirmă Ioniţă, cererea Netă de Valută a fost cu 800 milioane de dolari mai mare decât oferta, fapt ce a dus la deprecierea valutei naţionale.

În primul trimestru 2016, cererea şi oferta de valută s-a echilibrat la nivel de 1,76 miliarde de dolari în valoare anuală.

În perioada 2016-2018 (trimestrul II) Oferta Netă de valută a fost cu 665 milioane de dolari mai mare decât cererea.

„Această situaţie s-a datorat creşterii mai accelerate a ofertei din partea persoanelor fizice decât a cererii de valută din partea persoanelor juridice. Această ofertă excesivă a dus la aprecierea valutei naţionale”, scrie expertul.

Potrivit lui, cea mai mare presiune pe piaţa valutară, prin ofertă excesivă de valută sa întâmplat în trimestrul II şi III din 2016 urmat de trimestrul II,III şi IV din 2017.

În 2018 presiunea pe piaţa valutară a scăzut considerabil, datorită creşterii mai accelerate a cererii, în special în trimestrul II, când cererea de valută a atins nivelul record de 546 milioane de dolari, comparativ cu media de 400 milioane de dolari din ultimii 2,5 ani.

Piaţa valutară în trimestrul II din 2018 a avut un comportament atipic perioadei 2015-2017 şi a fost asemănătoare trimestrului II din 2014 înainte de alegeri, notează economistul.

În opinia expertului, este greu de prognozat evoluţia leului de mai departe, „deoarece vom asista la două fenomene cu efecte diametral opuse”.

„1) Legea privind amnistia capitalului cel mai probabil va genera noi intrări de valută în piaţă şi creşterea ofertei de valută, 2) experienţa ultimilor 15 ani arată că în preajma alegerilor unii jucători decid să retragă valuta de pe piaţă şi creează o cerere ridicată. Tind să cred că aceste două tendinţe diametral opuse se v-or compensa una pe alta şi pe final nu v-om asista la perturbaţii majore pe piaţa valutară”, a menţionat Ioniţă/

În opinia sa, leul moldovenesc până la alegeri va avea o rată stabilă cu o uşoară înclinaţie de apreciere faţă de dolar şi euro.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...