Poporul gândește: „Trebuie să învățăm să deosebim minciuna de adevăr”

În primele zile ale acestei luni, campania „Poporul gândește” a ajuns la Ștefan Vodă și Cahul. Cele două orașe din regiunea de Sud a Moldovei i-au găzduit pe avocații campaniei, care au vorbit cu localnicii despre propagandă și rolul informației în lupta împotriva manipulării.

„Vrem ca oamenii să tindă să afle despre lucrurile ce se întâmplă în țară și în afara ei din mai multe surse de informare, pentru a înțelege mai bine ce este corect și când cineva încearcă să-i manipuleze”, susține Natalia Ursu, una dintre avocatele campaniei. Potrivit ei, oamenii trebuie să învețe să deosebească minciuna de adevăr, iar acest lucru este posibil doar dacă se informează din mai multe surse și nu vor crede în tot ce li se spune. De acest lucru ține cont și Natalia. Când află vreo noutate este curioasă să o verifice, să o compare cu informația livrată de alte surse și să-și pună întrebări.

Dezinformați din cauza lipsei timpului?

După ce au discutat cu zeci de localnici, avocații campaniei au ajuns la concluzia că oamenii sunt dezamăgiți și au încetat să mai aibă încredere în ce li se spune la televizor sau în campania electorală. „Mulți ne-au spus că nu se mai uită la nicio știre, nu merg la votare și nu-i mai interesează nimic, pentru că totul este o minciună. Dar cum putem să ne izolăm așa și să lăsăm pe alții să ne decidă viitorul?”, se arată nedumerit Petru Cenușă, un alt avocat al campaniei „Poporul gândește”.

În cele două zile, mulți trecători au spus că nu analizează informația pe care le-o livrează mass-media, din cauza lipsei de timp. „Lumea de la Cahul a fost mult mai apatică. Mulți ne spuneau că au prea puțin timp ca să urmărească diferite posturi TV, dar când îi întrebai cu ce își ocupă serile, spuneau că se uită la TV, ca să treacă timpul. Astfel, reiese că, totuși, lipsa timpului nu este un motiv ca să ne lăsăm manipulați de către politicieni și canalele lor”, opinează Natalia.

Cu toate acestea, au fost și cei care au recunoscut că nu rămân indiferenți la ceea ce se întâmplă în țară și zilnic devorează știrile din diverse surse de informație. „Urmăresc toate canalele din Moldova, în afară de Publika, din principiu”, ne-a spus cu mândrie un bărbat trecut de 76 de ani, care purta sub braț o carte pe care urma să o citească pe o băncuță din Piața Horilor din centrul Cahulului.

Oamenii știu că sunt manipulați

O sursă diversă de informație poate fi găsită și în Internet, susțin mai mulți respondenți. „Schimbăm des sursele, ca să vedem ce spune fiecare. Sunt cei care permit să fie manipulați și sunt cei care nu permit acest lucru. Noi am rămas singuri, pentru țară, pentru noi și de aceea trebuie să fim siguri că luăm decizia corectă”, a declarat unul dintre trecători.

Avocații campaniei constată cu tristețe că oamenii sunt disperați, însă, ei îi îndeamnă să-și apere dreptul de a fi informați corect.

„Această campanile este o oportunitate și pentru noi ca să aflăm cum gândește poporul în diferite părți ale Moldovei. Până la acest moment, am observant că mulți gândesc la fel: nu sunt mulțumiți de viață. Ei vor o viață mai bună și ca guvernarea să țină cu poporul, dar nu cu propriile buzunare”, zice Vera Constantinov.

Potrivit participanților din cadrul celor două vizite, 80 la sută din persoanele cu care au discutat recunosc faptul că au fost manipulați de cel puțin o dată de mass-media adesea controlată de politicieni.

„Noi suntem peste hotare și acolo este bine, dar cei care rămân aici ce pot face? Lucrez și trăiesc în Germania și e tare neplăcut să intri pe unele site-uri și să vezi cum politicienii aruncă gunoi unul pe celălalt”, oftează un bărbat, care așteaptă să-și revadă niște prieteni din copilărie.

Avocatul Petru Cenușă susține că nu trebuie să credem în ceea ce ni se spune, în special, în ziarele și emisiunile partidelor: „Acolo ei ponegresc pe toți și se laudă doar pe ei, împărțind sute de promisiuni, ca baloanele de săpun”.

Campania „Poporul gândește” este destinată persoanelor aflate la vârsta de pensionare. Scopul campaniei este combaterea manipulării prin comunicarea de la om la om.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.