Doi primari din nordul țării vor fi judecați pentru neglijență în serviciu

Primari din două comune de la nordul țării vor fi judecați pentru neglijență în serviciu. Potrivit procurorilor, în primăvara anului 2017, primarii și-au îndeplinit necorespunzător obligațiile de serviciu, având o atitudine neglijentă față de acestea, cauzând daune mediului înconjurător, iar statului prejudicii materiale în proporții deosebit de mari.

Conform materialelor cauzei, învinuiții, doar în baza unor acorduri verbale, au permis unor agenți economici extragerea neautorizată a argilei de pe terenuri din extravilanul localităților, în schimbul reamenajării gunoiștilor din comunele administrate.

Decizia celor doi a fost luată în lipsa deciziilor Consiliilor locale de schimbare a modului de folosință și de dare în arendă a terenului proprietate a administrației publice locale, fără desfășurarea licitației publice, în lipsa planurilor de dezvoltare a lucrărilor miniere, proiectelor tehnice și de recultivare a terenurilor.

Ca urmare a acțiunilor sale neglijente, au fost cauzate daune mediului înconjurător, iar statului prejudicii în proporții deosebit de mari în valoare totală de 453 486 lei în cazul unei comune și respectiv 146 720 lei, în cazul celei de-a doua.

Pentru comiterea neglijenței în serviciu (art.329 Cod Penal), primarii riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 2 până la 6 ani, cu privare de dreptul de a ocupa anumite funcții pe un termen de la 5 la 10 ani.

Foto: Poză simbol

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.