05:31:20 19.04.2024
Stiri

Acest CONDIMENT este mai prețios decât AURUL

Știri 01.08.2015 17:40 Vizualizări2455 Autor: Ziarul National
Acest CONDIMENT este mai prețios decât AURUL foodstory.ro


Cunoscut și sub denumirea de „aurul roșu”, șofranul este cel mai scump și căutat condiment la nivel mondial. Aest condiment este folosit în cele mai exclusiviste restaurante ale planetei și în cele mai gustoase preparate din bucătăriile tradiționale din diferite zone de pe glob.

Cu un preț de 65 de dolari pentru un gram, pentru calitatea cea mai bună, șofranul este mai scump decât cel mai tranzacționat metal la nivel mondial, în speță aurul. Valoarea sa s-a menținut constant ridicată din cauza metodelor intensive de recoltare, fiind necesară strângerea a peste 200 de mii de fire delicate de șofran de la aproximativ 70 de mii de flori șofra, scrie Agerpres.ro.

Țara cea mai cunoscută pentru cultivarea șofranului este Iranul, unde tradiția datează de aproximativ trei mii de ani. Iranul produce aproximativ 90% din cele 250 de tone de șofran realizate anual la nivel mondial, datorită condițiilor meteo unice care asigură o aromă puternică florii de șofran, calitatea puternic aromată fiind de altfel o caracteristică pentru preparatele culinare locale, pentru cosmeticele sau medicina tradițională de proveniență iraniană.

Comerțul cu șofran, în schimb, a devenit tot mai anevoios în ultimii ani pentru comercianți din cauza sancțiunilor internaționale impuse Teheranului din cauza programului nuclear iranian, astfel că numeroase companii și bănci iraniene nu pot accesa piețele de desfacere din Europa, Canada și SUA și nici sprijin financiar din partea organizațiilor monetare internaționale.

Potrivit Consiliului Național Iranian pentru Șofran, industria șofranului a crescut cu 36% în 2014, iar prețul pentru un kilogram de șofran a crescut ușor la aproximativ două mii de dolari pentru un kilogram.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md