21:50:28 16.04.2024
Stiri

Declarații TARI! Maia Sandu face dezvăluiri de la negocieri și îi dă replica lui Mihai Ghimpu

Politică 01.08.2015 15:50 Vizualizări22456 Autor: Ziarul National
Declarații TARI! Maia Sandu face dezvăluiri de la negocieri și îi dă replica lui Mihai Ghimpu


Fostul ministru al Educației Maia Sandu, care a fost înaintată inițial de Partidul Liberal Democrat pentru funcția de premier, a făcut dezvăluiri din spatele negocierilor cu celelalte două partide din Alianța pentru Integrare Europeană și a enumerat condițiile pe care le-a înaintat și care au fost respinse categoric de PL și PD.

Maia Sandu afirmă că liberalii au fost cei care ar fi refuzat primii să se întâlnească cu ea, iar ulterior același lucru l-au făcut și democrații. Întâlnirea urma să aibă loc cu participarea câtorva ambasadori.

„În momentul în care aveam confirmările de la ambasadori că vin la întâlnire și rugasem colegii de la PLDM să invite și liderii celorlalte două partide, domnul Lupu a venit cu această informație publică că eu sunt candidatul pentru funcția de premier și nu am înțeles de ce a făcut-o el, pentru că nu eram candidatul PD. După care a urmat știrea că eu merg la PD. Eu nici nu știam despre asta, ci îi așteptam pe toți să avem această discuție. După care s-a început toată zarva că eu nu m-am prezentat din lipsă de respect la PD. De aici lucrurile au luat-o razna.

Domnul Candu mi-a promis să încerce pentru a doua zi să organizeze o întâlnire. M-a anunțat că domnul Ghimpu nu vrea să se întâlnească și nu ar fi corect ca PD să se întâlnească cu mine.Trei zile a fost chiar o situație ridicolă și amuzantă că eu i-am hărțuit solicitându-le o întâlnire, iar dânșii au refuzat categoric să se întâlnească cu mine”, a povestit Maia Sandu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

Ex-ministrul i-a dat și replica lui Mihai Ghimpu care o acuzase anterior că ar fi votat în Guvern proiectele de concesionare a aeroportului și deciziile secrete care vizează sistemul bancar.

„Eu nu am participat la primul vot din noiembrie. Atunci eram degrevată din funcție pentru campania electorală. Am participat doar la ședința din martie... Nu am votat nici pentru concesionarea aeroportului.Chiar dacă am fost în ședință de Guvern, nu am susținut această decizie”, a precizat Sandu.

Aceasta a amintit că prima decizie privind concesionarea aeroportului a fost luată în iunie 2012 când PL avea reprezentanți în Guvern. „Trebuie să-i întrebe și pe ei de ce s-a luat această decizie. În actualul Guvern există miniștri care au votat pentru acea decizie și nu înțeleg acum consecvența unor afirmații ale domnului Ghimpu”, a adaugat Maia Sandu.

Ziarul NATIONAL publică mai jos cele mai importante declarații făcute de Maia Sandu la emisiunea „În profunzime”:

Bănuiesc de ce liderii Alianței nu au vrut să se întâlnească cu mine, pentru că nu au avut curajul să spună „NU” condițiilor mele, pentru că exista deja presiunea publică.

Vroiam să obțin acceptul pentru o revoluție pe interiorul sitemului. Dacă nu facem acestă revoluție pe intern, riscăm să provocăm una pe extern care va fi chiar periculoasă și nu se știe care vor fi consecințele și unde va duce această revoluție.

Aveam nevoie să știu că am o masă critică în Cabinet cu care să pot să promovez agresiv schimbarea spre bine.

Condițiile înaintate Alianței

Prima condiție se referă la componența Cabinetului de miniștri și eu înțeleg că asta înseamnă o guvernare de coaliție, dar eu sunt sigură că toate partidele pot să identifice persoane profesioniste, fără probleme de integritate pentru a le promova în Guvern.

Nu suntem în situația în care ne putem permite să avem în Cabinet miniștri pe post de mobilă. Dacă analizați experiențele recente, sunt sigură că o să vedeți astfel de exemple.

E un mare semn de întrebare cum s-a făcut distribuirea portofoliilor între instituții și cea mai mare supărare evident ține de Ministerul Educației, pentru că, în situația în care am demonstrat eficiență, credeam că politicienii vor oferi o șansă echipei să continue. Acum se întâmplă dezmembrarea acestei echipe. Dacă o luăm de la zero, asta va tergiversa reformele.

A doua condiție ține de schimbarea managementului la Banca Națională și mie mi se pare evident acest lucru și mă mir că în cadrul acestor negocieri nu s-a pus punct pe acest lucru.

Poate guvernatorul nu a avut destule pârghii, dar în situația asta vine și spune public că eu nu pot să fac față situației. Parlamentul sau Guvernul nu vrea să aprobe o lege sau alta. Dar în situația în care tu nu faci nimic, nu spui nimic public și te conformezi acestei situații, evident că trebuie să-ți asumi responsabilitatea.

Probabil cineva i-a asigurat guvernatorului protecție politică atunci când el a închis ochii sau nu a întreprins anumite acțiuni.

Cred că avem nevoie să aducem la BNM o persoană din afară. Nu neapărat Veronica Bacalu, pentru că eu nu am dat vreun nume. Eu cunosc cel puțin trei persoane care sunt la Washington și toate ar fi candidate foarte bune pentru poziția de guvernator.

A treia condiție viza Procuratura. Cea mai bună soluție pentru noi este să invităm pe unul din procurorii români care au stat la baza reformei justiției în România și care știe cum se face acest lucru. Din câte înțeleg chiar e real să convingem pe cineva de acolo să vină la noi. Eu l-aș aduce cât mai repede, chiar înainte să fie aprobată Legea cu privire la Procuratură. Omul să vadă legea, să o îmbunătățească, pentru că știe cum se face.

Despre R. Moldova - stat captiv

Eu am spus-o și mai demult și s-au supărat colegii de la PD. Dar în situația în care CNA-ul sau Procuratura ajunge doar la PLDM, dar nu ajunge niciodată la PD, mie îmi vine foarte greu să cred că există vreun partid în care toți oamenii sunt impecabili de curați și nu au probleme de integritate, atunci te întrebi de ce se întâmplă asta? Au aceste organe vreo treabă cu PD, dacă tot evită să ajungă în curtea PD? E clar și pentru omul din stradă cum stau lucrurile.

Ar putea merge în echipa lui Leancă?

Am discutat atunci când domnlul Leancă a plecat din fracțiune, dar am rămas la ministerul Educației, chiar dacă pentru câteva luni, dar cred că am făcut un pas corect și am continuat munca. După aceea nu am discutat. Haideți să vedem ce va face și ce va reprezenta acest partid. Eu dacă voi vrea să particip activ într-un partid politic, aștept ca acesta să aibă curajul să spună lucrurilor pe nume și prenume. În lupta cu corupția atitudinea trebuie să fie tranșantă și doar astfel de partide vor avea succes pe viitor.

Planuri pentru viitor

Mi s-au oferit două portofolii, să aleg din două ministere și eu am refuzat, pentru că în situația în care nu am sprijinul acestei Alianțe nu cred că se merită să fac acest lucru. Sunt foarte descurajată că echipa mea de la Educație nu a reușit să rămână acolo. Partidul Liberal a insistat pe acest minister.

Pe termen scurt merg în vacanță ca să compensez cei trei ani de muncă. O să merg la munte în România. O să fiu în țară cel puțin câteva luni.

Nu am o problemă să schimb dramatic sectorul sau ocupația, dar trebuie să mă gândesc ce-mi doresc eu mai departe. Nu am analizat foarte mult dacă vreau să fac politică în continuare, dar nici nu exclud că voi face politică vreodată.

Sunt copleșită de încrederea pe care am obținut-o și le sunt recunoscătoare cetățenilor. Dar e trist că oamenii își fac erou național un om doar pentru faptul că el nu fură . Asta înseamnă că avem un deficit enorm de oameni cu integritate în politic.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md