Numărul şoferilor prinşi beţi la volan a ajuns la aproape 2 mii

Aproape două mii de şoferi au fost depistaţi de poliţie, în acest an, că au condus în stare de ebrietate, informează Inspectoratul Naţional de Patrulare. Dintre aceştia, mai bine de jumătate au fost sancționați penal, transmite IPN.

Pentru a stabili faptul consumului de alcool, dar și gradul de ebrietate al șoferilor polițiștii utilizează aparatul Dragger, care este un dispozitiv electronic omologat și certificat în condițiile legii. Acesta oferă indicații informative exacte despre prezența alcoolului în aerul expirat de șofer, iar rezultatul testului efectuat constituie mijloc de probă.

Conform legislației în vigoare, concentrația maximă admisibilă de alcool este de 0.15 mg/l în aerul expirat și 0.3 g/l în sânge. Codul Contravenţional prevede amendă de 150 de unităţi contravenţionale (3 mii de lei) şi privarea de dreptul de a conduce pe un termen de până la trei ani pentru conducerea automobilului în stare de ebrietate. În caz de ebrietate avansată, şoferul riscă să fie condamnat penal, cu amendă de până la 10 mii de lei, cu muncă neremunerată în folosul comunităţii și privarea de dreptul de a conduce pe un termen de la 3 la 5 ani.

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.