ONG-urile de media solicită Guvernului să păstreze destinaţia tradiţională a complexului „Casa Presei”

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media solicită Guvernului Republicii Moldova să păstreze destinaţia tradiţională a complexului „Casa Presei” din municipiul Chişinău şi să nu admită majorarea tarifelor pentru închirierea spaţiilor în această clădire de către redacţiile instituţiilor mass-media, scrie media-azi.md.

Guvernul preconizează reorganizarea Direcției generale pentru administrarea clădirilor Guvernului care va presupune inclusiv trecerea în gestiunea acestei Direcţii a complexului “Casa Presei”. Unii editori şi jurnalişti au estimat că, după reorganizare, tarifele pentru chirie în această clădire vor creşte din nou, iar complexul propriu-zis ar putea fi expus privatizării.

Astfel, organizaţiile semnatare ale unei declarații solicită Guvernului să garanteze, în procesul eventualei reorganizări, păstrarea destinaţiei tradiţionale a complexului „Casa Presei” şi anume pentru sediile redacţiilor instituţiilor mass-media.

Totodată, solicităm să nu fie admisă privatizarea “Casei Presei” şi nici majorarea tarifelor pentru închirierea spaţiilor de către redacţii. Reamintim că Parlamentul Republicii Moldova şi-a asumat angajamentul de îmbunătăţire a condiţiilor de activitate a mass-mediei, iar în cadrul Grupului de lucru pentru îmbunătăţirea legislaţiei mass-media au fost elaborate propuneri legislative de oferire a unor facilităţi pentru dezvoltarea presei, inclusiv tarife diminuate pentru locaţiunea spaţiilor în clădirile proprietate publică” , mai scrie sursa citată.

Din anii ’70 ai secolului trecut, „Casa Presei” a avut o destinaţie specială pentru instituţiile de presă scrisă, oferind spaţii pentru redacţiile ziarelor, revistelor, agenţiei informaţionale de stat “Moldpres”, pentru Uniunea jurnaliştilor, alte subdiviziuni şi structuri aferente muncii jurnalistice.

Printre organizațiile semnatare figurează Asociaţia Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent,
Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Asociaţia Presei Electronice, Asociația Reporteri de Investigație și Securitate Editorială, Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi, Comitetul pentru Libertatea Presei,Centrul ”Acces-info”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.