‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
9.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFOTO. În Rusia au fost create noi soiuri de grâu care dau recolte fără...

FOTO. În Rusia au fost create noi soiuri de grâu care dau recolte fără precedent

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

După ce în Rusia a fost adoptată legea cu privire la reducerea suprafeţei terenurilor agricole, selecţionerii propun diverse soiuri sau hibrizi corespunzători. Astfel, oamenii de știință din cadrul Institutului de Cercetare Științifică în Agricultură de la Moscova „Nemcinovka” se pregătesc pentru o recoltă record de grâu de toamnă.

FOTO: scientificrussia.ru

Cele mai bune loturi de grâu au fost create în laborator sub îndrumarea academicianului Bagrat Sanduhadze, acestea vor oferi o recoltă fără precedent în acest an – 15 tone la hectar. Este o recoltă extra, mai ales luând în calcul condiţiiile climaterice din acest an. În total, în cadrul Institutului, au fost create 15 soiuri de grâu de toamnă. Multe dintre ele deja au fost zonate, cum ar fi Moscovscaia – 56, Moscovscaia – 40.

FOTO: scientificrussia.ru

„Prognozăm o recoltă de circa 15 tone/hectar, chiar mai mult, mai ales de la liniile de perspectivă. Soiurile noi încă nu au denumire, însă deja înregistrează caracteristici foarte bune. Au fost recoltate primele loturi. Deja de 4 ani obţinem recolte bogate în suburbie şi putem afirma cu certitudine că 15 tone de grâu de toamnă pot fi obţinute şi în condiţii de secetă. S-a creat o regiune unică, în care pot fi produse soiuri puternice de grâu. Iar acestea sunt destinate producerii pâinii, nu pentru nutreţuri. Boabele conţin 14-18% proteine, chiar şi mai mult şi sunt foarte solicitate de către combinatele de pâine. În ultimii ani, producătorii aplică multe pesticide pentru a obţine o recoltă bogată şi a combate bolile şi dăunătorii. Soiurile create de noi se protejează singure, acestea sunt tolerante faţă de rugini, făinare şi alte boli des întâlnite şi nu necesită tratamente”, afirmă Bagrat Sanduhadze.

Crearea soiurilor de perspectivă este o direcție prioritară pentru orice ţară. Acestea oferă o economie enormă producând recolte înalte, fiind rezistente la boli şi dăunători şi pretabile anume pentru condiţiile ecologice din ţară. Selecţionerii din Rusia îşi vând seminţele în peste 120 de ţări din lume, inclusiv şi Moldova. Soiurile acestora sunt rezistente şi, prezintă indici de calitate înalţi.

Cu părere de rău, În RM activitatea selecţionerilor nu este stimulată, iar instituţiile de cercetare nu dispun de tehnică performantă şi resurse suficiente pentru crearea soiurilor.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›