06:37:22 29.03.2024
Stiri

UTIL // Calendarul AGRICOL pentru luna august

Economie 01.08.2015 16:52 Vizualizări1475 Autor: Ziarul National
UTIL // Calendarul AGRICOL pentru luna august


GUSTAR // Am intratînlunaluiGustar, căruiai se ziceașa, pentrucăacum se cocși se gustăcelemaimultefructe și legume.Deșivaraeste pe sfârșite, înlumeacelorîmpătimiți de pământactivitățilesuntîntoi

CULTURA PLANTELOR DE CÂMP

Terenul se modelează, după ce au fost îndepărtate resturile plantelor premergătoare și după ce s-a săpat pământul.

Unele dintre speciile legumicole se înființează prin semănat direct în pământ, iar altele - prin plantarea de răsaduri.

Atenție: la speciile înființate prin semănat direct, adâncimea de semănat este mai mică (1-2 cm, max. 3-4 cm) în zonele cu pământ suficient de umed, iar acolo unde canicula a uscat mult solul, adâncimea va fi mai mare.

LEGUMICULTURĂ

Încă se mai pot cultiva răsaduri și semăna legume care vor ajunge la maturitate în toamnă: castraveți, fasole de toamnă, mazăre de toamnă, salată, spanac, ridichi de lunăși cele negre, praz etc.

După semănatul și plantatul legumelor, acestea trebuie curățate de buruieni, purtătoare de germeni de boli și dăunători.

O altă lucrare importantă este stropitul cu insecticide și fungicide, întrucât dăunătorii și bolile sunt prezente în astfel de situații, când – după ploi abundente și soare canicular – își fac apariția mana, făinarea, rugina sau chiar cancerul bacterian al legumelor.Stropirile se fac la un interval de 10-12 zile.

Pe secetă, legumele trebuie udate seara și dimineața. Dacă este cazul, ulterior sunt îndepărtateși frunzele uscate de la legume, care pot purta germeni de boli sau dăunători.

POMICULTURĂ

În livezile clasice continuă operațiunea de cosire și strângere a fânului. De asemenea, se înlătură buruienile pe rândurile de pomi prin prășile manuale, de obicei în jurul pomului.

În plantațiile moderne, intervalele dintre pomi se mențin în ogor negru, ca operațiuni efectuându-se discuitul sau lucrarea cu cultivatorul.

TRATAMENTE PENTRU COMBATEREA BOLILOR ȘI DĂUNĂTORILOR

LA MĂR

Acestea se aplică în cele trei decade ale lunii vizând combaterea următoarelor boli și dăunători: rapăn, făinare, monilioză, carpocapsă(G.2), acarieni, afide, psilide, defoliatoare, minatoare.

În prima decadă se folosesc: Captadin50(0,125%), Metoben 70(0,05%), Plictran(0,03%), Decis (0,0125%), Caolin (0,2%), Acid boric (0,05%), Carbetox37(0,05%) la sol.

În decada a II-a se aplică Captadin 50(0,125%), Metoben 70 (0,05%), Ekalux (0,1%), Carbetox 37 la sol (0,5%).

Pentru decada a III-a, substanțele și concentrațiile sunt aceleași, înlocuindu-se Ekalux-ul cu Dicofol(0,2%).

LA PRUN

În decadele II și III ale lunii se combat monilioza, rapănul, păduchele de San Jose (generația 2), viermele fructelor (generația 3), acarienii, afidele (pentru soiurile târzii), folosindu-se Metoben 70 (0,07%), Carbetox 37(0,05%), Dicofol 18,5 EC (0,2%).

LA PĂR

În decada I se execută un tratament cu Ziram (0,4%), Decis (0,0075%), iar în decada a III-a se folosesc Metoben 70 Pu(0,07%),Cartobetox 37 EC (0,5%), Dicofol 18,5 EC (0,2%).

Din bătrâni...

Semnele vremii din augustoferăinformațiiimportantepentruactivitățile din gospodării. Astfel, bătrâniiobservăcomportamentulberzelorpentru a vedea cum va fi vremea. Dacăbarza face zgomot și esteagitată, estesemncăvaploua. Ploile din luna august pot face ca vinulsă-și piardăcalitățile, devenindmultmai „subțire”. Vremeabună și plăcutăesteanunțată de neguraușoarăce se lasădeasuprarâurilor, imediatdupăapusulsoarelui. O recoltăbogată de alune nu reprezintăînniciuncaz un motiv de bucurie, pentrucăvaurma o iarnăgrea.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md