Şcoala de vară cu pictoriţa Cezara Kolesnik: „Claude Monet – sursele picturii moderne”

În perioada 7-11 august, la Şcoala de Artă „Ion şi Doina Aldea  Teodorovici” din oraşul Corneşti, Ungheni, vor avea loc ateliere practice pentru copii şi adulţi, în cadrul proiectului „Şcoala de Vară cu Cezara Kolesnik: „Claude Monet – sursele picturii moderne”. A doua etapă se va desfăşura la Chişinău, la Biblioteca Naţională.

Scopul evenimentului este de a oferi beneficiarilor cunoştinţe teoretice despre pictura modernă, dar şi de a desfăşura ateliere practice de pictură pentru a dezvolta capacităţile şi abilităţile copiilor şi adulţilor din Republica Moldova, pasionaţi de pictură, de a motiva copiii şi tinerii talentaţi, să le ofere şansa de a participa la astfel de ateliere creative (ART CLASS) şi să fie puşi în valoare.

Publicul va fi familiarizat cu opera şi parcursul artistic al pictorului francez Claude Monet şi influenţele marelui artist în evoluţia picturii sec. XX; cu contextul artistic şi istoric al epocii: principiile de bază ale picturii impresioniste, influenţele şi interacţiunile epocii industriale în viaţa artistică.

„Ne propunem organizarea unor ateliere creative, unde se vor desfăşura orele practice de pictură, aplicând căutările picturale ale lui Claude Monet, în mod special influenţa luminii asupra culorilor. La dispoziţia publicului vor fi puse materialele necesare practicilor artistice (şevalete, pânze, hârtie, culori şi pensule), dar şi câteva din reproducerile tablourilor lui Monet, care vor sta la baza inspiraţiei pentru creaţiile personale. Primele ore ale atelierului practic vor fi dedicate explorării culorilor şi anume baza practicilor picturale: cercul cromatic, contrastele, amestecurile de culori, interacţiunea culorilor şi efectele lor vizuale. După asimilarea informaţiilor de bază ne vom concentra asupra elaborării unei creaţii personale, pe pânză, inspirate din opera marelui impresionist. Publicul va avea ocazia să dobândească cunoştinţe inedite în domeniul istoriei artelor şi istoriei culorilor, să cunoască opera şi personalitatea marelui impresionist francez, dar şi să pună în practică experienţa unică a picturii, prin depăşirea complexelor personale legate de talent, spre noi posibilităţi de exprimare şi noi deschideri”, a menţionat Cezara Kolesnik.

Evenimentul este organizat în partenerat cu Biblioteca Naţională a Republicii Moldova şi cu Şcoala de Artă din oraşul Corneşti, localitatea de baştină a Cezarei Kolesnik.

Şevaletele, culorile şi alte materiale vor fi donate Şcolii de Artă din oraşul Corneşti, raionul Ungheni. Iniţiativa de a ajuta copiii talentaţi de la Şcoala de Artă din Corneşti a fost posibilă şi datorită suportului acordat de Biroul asociat de avocaţi „Efrim, Roşca şi asociaţii” din municipiul Chişinău.

Proiectul „Şcoala de Vară cu Cezara Kolesnik: „Claude Monet – sursele picturii moderne” este realizat în cadrul programului guvernamental de granturi Diaspora Engagement Hub, implementat de către Cancelaria de Stat prin intermediul Biroului relații cu diaspora și finanțat de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.