Principală  —  IMPORTANTE   —   Încăpăţânarea (ZdG) de a exista

Încăpăţânarea (ZdG) de a exista

În 2017, ZdG s-a clasat pe locul I la capitolul credibilitate a surselor media în categoria presă scrisă

În acest an, ZdG face 14 ani de activitate. 14 ani în care s-au schimbat guverne şi preşedinţi, în care politicieni au migrat, au minţit, au fost arestaţi. 14 ani în care oamenii au deschis ZdG ca să afle despre ceea ce se voia ascuns sau tăcut. 14 ani în care nici ziariştii care au trecut şi au rămas aici, dar nici cititorii nu au pierdut speranţa, deşi se ajungea la limită.

Pe lângă toate lucrurile care s-au întâmplat în afară, multe s-au schimbat şi la ZdG. Însă nu şi ceea ce era esenţial. În altă ordine de idei, la începutul acestui an, ZdG şi-a schimbat casa – am trecut de la Casa Presei, de pe str. Puşkin, într-o clădire pe str. Bucureşti. Aici s-au şi adunat oaspeţii şi prietenii ziarului, pentru a aniversa lucrurile mai puţin esenţiale, dar şi cele extrem de importante, pentru care a încercat să lupte ZdG în toţi aceşti ani. Au venit reprezentanţi ai Centrului pentru Jurnalism Independent, ai ambasadelor SUA şi a Suediei, precum şi ai IREX şi Amnesty Moldova.

„Accesul la informaţie este un drept fundamental”

Directoarea Executivă a Amnesty International Moldova, Cristina Pereteatcu, ne-a spus că ZdG este singura publicaţie pe care o citeşte cu regularitate. În context, ea punctează că dreptul la informare veridică a oamenilor este unul fundamental pentru democraţie. „ZdG este singura publicaţie pe care, la moment, o citesc cu regularitate. Acesta mi se pare deja un lucru important. În pofida tuturor dificultăţilor care vin odată cu schimbările, ZdG îşi menţine verticalitatea. Este un ziar care prezintă lucrurile obiectiv şi fără frică. Accesul la informaţie este un drept fundamental, oamenii au dreptul să ştie ce se întâmplă şi oamenii trebuie să cunoască cum stau lucrurile în realitate. Cred că, în prezent, ZdG reflectă această realitate”, susţine Pereteatcu.

Directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadin Gogu, afirmă că, în R. Moldova, sunt necesare mai multe surse media care ar lucra pentru oameni şi care ar dezvălui actele de corupţie din sistem. „ZdG e unul dintre puţinele ziare independente din R. Moldova care, de 14 ani, se încăpăţânează să existe şi ne demonstrează că presă liberă poate exista şi în R. Moldova, chiar dacă e dificil şi nu întotdeauna lucrurile merg aşa cum am vrea să meargă. Faptul că, de 14 ani, sunteţi, continuaţi să lucraţi pentru oameni, pentru că, după cum ştim, interesul este foarte mare faţă de ZdG din parte oamenilor, vorbeşte despre ceva. Pentru oameni lucraţi, pentru ei scrieţi. De aceea, considerăm că 14 ani nu e suficient. Corupţie avem şi, probabil, vom avea în continuare. Multă. Ca ZdG trebuie să fie şi alte publicaţii, pentru că doar aşa, arătând spre actele de corupţie, arătând oamenilor cum lucrează guvernarea pe care o aleg, jurnaliştii îşi îndeplinesc rolul pentru care presa trebuie să existe”, spune Nadin Gogu.

Construcţia încrederii

Ambasadoarea Suediei în R. Moldova, Signe Burgstaller, susţine că presa liberă este unul dintre pilonii democraţiei în societate. „Sigur că e important să existe media liberă şi independentă şi acesta e unul din pilonii societăţilor democratice. Jurnalismul de investigaţie este foarte necesar pentru a monitoriza activitatea celor de la putere şi, de asemenea, pentru a ne asigura că ei poartă răspundere pentru promisiunile pe care le fac electoratului”, menţionează ambasadoarea Suediei în R. Moldova.

Coordonatoarea de programe la IREX Europa, Daniela Galai, susţine că atunci când discută cu oamenii din regiuni despre credibilitate, aceştia se referă mai ales la ZdG. „Cred că este important să existe ZdG şi anume Ziarul de Gardă şi nu altul, pentru că există oameni care vor să citească doar ştiri şi informaţii veridice, vor să se informeze din surse în care au încredere. E foarte important ca jurnaliştii unui ziar să creeze asta. Eu lucrez cu oamenii în teritoriu, vorbesc cu ei zilnic şi foarte mulţi îmi spun că au pierdut încrederea în ziare şi în jurnalişti, pentru că, într-adevăr, au văzut că nu li se mai oferă informaţie veridică, aşa cum o doresc ei. Atunci când vorbim despre ZdG, ei accentuează anume acest lucru – „noi credem în ceea ce fac ei”. Şi, de multe ori, vin la mine sau sună şi întrebă dacă aş putea să le fac legătura cu ZdG, pentru că au o problemă şi ei ştiu că doar ZdG se va ocupa de aceasta. Consider că asta e foarte important. În 14 ani, ziarul şi-a construit o imagine şi, mai mult decât atât, credibilitate. A construit încredere şi acesta e unul din puţinele lucruri care le-a mai rămas azi oamenilor. Mă bucur mult că, atunci când vorbim de încredere, informaţii bune, surse credibile, ajungem să pomenim ZdG şi nu pe altcineva”, conchide Daniela Galai.

ZdG la adolescenţă

ZdG a fost lansat pe piaţa media din R. Moldova la 29 iulie 2004, ca un ziar de investigaţii în limba română. În acelaşi an a fost lansată pagina web în limba română. Acum câţiva ani, a fost lansată şi versiunea rusă a ediţiei tipărite a Ziarului de Gardă, dar şi pagina web a acestei ediţii.

Pe parcursul anului 2017, ZdG a avut cea mai vastă paletă de audienţă dintre grupurile independente de presă, având 4 platforme de comunicare cu publicul: ziare tipărite, produse TV, radio şi on-line, în două limbi. De asemenea, textele ZdG, în special investigaţiile, sunt în permanenţă preluate de către alte mass-media din R. Moldova, inclusiv Pro TV, Jurnal TV, TV 8, de numeroase pagini web, atât din R. Moldova, cât şi din străinătate, inclusiv din Cehia, Norvegia, Suedia, Franţa, Georgia, Armenia, Rusia, SUA, Ucraina.

În 2017, ZdG s-a clasat pe locul I la capitolul credibilitate a surselor media în categoria presă scrisă, în cadrul unui sondaj privind audienţele mass-media în R. Moldova.