Principală  —  Blog  —  Diaspora   —   Statistici italiene despre femei migrante,…

Statistici italiene despre femei migrante, bătute până la sânge

Violența împotriva femeilor are o denumire specifică – feminicid. Acesta se datorează inclusiv numeroaselor cazuri de deces a femeilor în urma violențelor, înregistrate în ultimii ani. E o temă fierbinte. Deși, în 2013, Guvernul Italiei a emis mai multe legi care presupun pedepse aspre pentru cei vinovați, o dată la 3 zile, în Italia, o femeie e omorâtă de un bărbat.

Anual, Institutul Naţional de Statistică (ISTAT) din Italia efectuează o analiză a acestui fenomen. În 2014, pentru prima dată, în studiu au fost incluse şi femeile altor naţiuni care populează Italia. Câte şi cine sunt victimele? De ce sunt supuse violențelor? În ce condiții sunt femeile din R. Moldova?

ISTAT a constatat că, în Italia, în 2012, au decedat 157 de femei, în 2013 – 179, în 2014 – 136, în 2015 – 128, în 2016 – 116, iar în 2017 – 114 de femei.

63% dintre victimele anului 2017 nu erau angajate la muncă, fiind dependente economic. Astfel, este clar că marginalizarea economică și socială constituie un factor de risc din două motive: 1) o femeie depenentă economic de bărbatul care o maltratează mai greu va avea curaj să-l lase și 2) atunci când nu e angajată în câmpul muncii, e mai izolată și mai puţin integrată în reţele sociale.

În 2016, numărul victimelor de origine străină a crescut cu 40% faţă de 2015, când era de 38%. Acestea au fost asasinate în proporție de 60% de bărbați din anturajul familiei lor, tot de origine străină, ceilalţi fiind italieni. De cele mai multe ori, crimele au fost comise de bărbați de vârstă mijocie, parteneri sau ex-parteneri, cauza principală fiind frica de abandon.

Femeile din Moldova se clasează pe primele locuri în topul celor 6 naţionalităţi, în cercetările făcute de ISTAT, cu 37,3% în declararea violențelor din familiile lor. Urmează femeile din România -cu 33,9%, cele din Ucraina – cu 33,2% , femeile din Marocco – cu 21,7% , Albania – 18,8% şi China – cu 16,4%.

Pentru aproape 70% dintre femei, violenţele au început în țările lor de origine, înainte de a ajunge în Italia. Pentru 20% dintre femei, violenţele au apărut în relaţiile începute în Italia. E vorba de violenţe atroce – femeile străine sunt bătute până la răni în 44,5%, iar 44,2% dintre ele se tem pentru viaţa lor. Multe dintre femei nici nu conştientizează atrocităţile ca fiind foarte grave şi nu le denunţă din frică, ruşine şi/sau necunoaşterea legilor actuale care le-ar tutela.

Un aspect și mai îngrijorător este violenţa asistată. În ultimii 5 ani, numărul copiilor martori ai violenței aplicate asupra mamei lor a crescut. Consecinţele sunt grave, psihologii consideră că posibilitatea ca băieţii să devină autorii violențelor în familiile lor este mare, iar fetiţele riscă să fie şi ele victime. Acesta este un motiv în plus pentru care femeile să-şi denunţe agresorii.

Victimile sunt din ce în ce mai tinere, constată ISTAT, prinse în relaţii toxice din care nu pot ieşi la timp, ca în cazul Cezarei Musteaţă, decedată la 1 septembrie 2015 la doar 17 ani sau a Irinei Bakal, însărcinată în luna a șasea, decedată la vârsta de 20 de ani.

De mai mulți ani, este activ numărul 1522, al Centrului Naţional Antiviolenţă, promovat de Consiliul de Miniștri, Departamentul Justiţie Socială. Numărul este gratuit, fiind activ 24/24. Victimele violenţelor pot beneficia de ajutor şi de susţinere din partea specialiștilor. Sunt prezente, de asemenea, pe teritoriul întregii Italii, numeroase Centre de găzduire a femeilor care au avut curajul să lase căminul conjugal şi partenerii de la care au avut de suferit.

Ana COVRIG, Italia