Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce știe Valeriu Streleț despre…

Ce știe Valeriu Streleț despre frauda bancară

Valeriu Streleț, ex-prim-ministru al R. Moldova, a vorbit într-un interviu pentru Ziarul de Gardă despre cum e să faci afaceri în R. Moldova, de ce a renunțat la cariera politică, dar și cum a ajuns Vlad Plahotniuc cel mai influent om din țară. Despre „furtul miliardului” din 2014, Streleț, care în acea perioadă era deputat în Parlamentul R. Moldova, consideră că nimic nu s-ar fi întâmplat, că banii n-ar fi plecat din ţară, dacă BNM, CNA și Procuratura Generală ar fi acţionat conform competenţelor.

„Ştiu exact atât cât ştiţi şi dvs, din surse media deschise. Atât. Această fraudă a fost pregătită şi derulată cu meticulozitate în umbra unor declaraţii foarte tari şi patriotarde despre necesitatea consolidării sistemului bancar şi atragerea investitorilor străini în sistemul bancar. Dar, în momentul derulării fraudei, am ferma convingere că nimic nu s-ar fi întâmplat, că banii n-ar fi plecat din ţară, dacă nişte entităţi controlate politic ar fi acţionat conform competenţelor: dacă BNM ar fi apăsat la timp un buton roşu, dacă subdiviziunea de combatere a spălării banilor din cadrul CNA şi Procuratura Generală i-ar fi băgat la timp după gratii, în detenţie preventivă, aşa cum se arestează acum pe linie, pe câţiva actori care, pur şi simplu, să nu mai aibă acces la stilou ca să semneze anumite decizii, nu se întâmpla nimic. Asta e profunda mea convingere. Cine a deţinut controlul politic în acea perioadă asupra BNM, CNA, Procuratură? Sunt sigur că dvs cunoaşteţi foarte bine”, a declarat Valeriu Streleț.

Întrebat dacă consideră că autorităţile caută cu adevărat acei bani, ex-premierul spune că are convingerea că autoritățile „nu au niciun interes pentru a-i căuta într-o manieră serioasă şi implicată, deoarece s-ar putea ca acel fir depănat să ducă chiar în curtea celui care a început să caute”.

Ce spune Streleț despre actuala guvernare, relația despre PD și PSRM, dar și de ce a ajuns Vlad Filat în situația de acum, găsiți în interviul integral realizat de Ziarul de Gardă:

Valeriu Streleț: „După Orhei, sau „Şorhei”, după Jora, în R. Moldova orice este posibil”