Urmele Războiului Rece încă ne modelează lumea

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul șef al Stasi din Germania de Est, Markus Wolf, a spus că în serviciile de informații ale lumii „nimic nu dispare vreodată”. Și avea dreptate.

Așa începe un articol semnat de Anne McElvoy pentru The Guardian, în care notează că „urme ale paranoii Războiului Rece încă modelează lumea noastră”, de la Vladimir Putin la liderul taliban Mullah Omar, despre care s-a anunțat recent că ar fi murit.

Într-un interviu acordat în anul 2006, premierul britanic David Cameron a povestit o anecdotă amuzantă despre o excursie la Yalta, în Crimeea, pe când avea 19 ani, iar orașul făcea parte din URSS.

La masa de prânz de la malul Mării Negre, KGB l-a „intervievat” pe tânărul viitor premier britanic pentru o viitoare angajare. Acum, serviciile secrete ruse se simt insultate de această poveste, iar Moscova este la fel de șocată de aceste acuzații precum era căpitanul Renault, din filmul „Casablanca”, atunci când a descoperit că în cafeneaua lui Rick aveau loc jocuri de noroc.

Au fost făcute însă anchete și nu există niciun document în ce îl privește pe tânărul David Cameron. Este însă posibil ca premierul să exagereze? Nici negările Rusiei nu se susțin, însă, scrie Anne McElvoy.

Era un lucru obișnuit pentru serviciile blocului estic să abordeze occidentali despre care se credea că merită să fie vizați pentru roluri de agenți sau surse, fără ca rezultatul „negocierilor” să fie consemnat în documente.

Autoarea articolului amintește de perioada petrecută la studiu în Germania de Est, la Universitatea Humboldt din Berlin, pe când avea 21 de ani, în care susține că a fost abordată pentru a rămâne în această țară ca agent de informații, oferindu-i-se chiar și un apartament cu trei camere. McElvoy susține, însă, că a refuzat.

Nimic nu dispare cu adevărat, în lumea serviciilor secrete

Jurnalista spune că privind înapoi la acea perioadă, vede tragicomedia societăților din epoca sovietică. Însă și mai izbitor este, în timp ce ne confruntăm cu complexitatile și mai mari ale epocii de după Războiul Rece, cât de multe nume, teme și povești continuă să joace același rol astăzi.

McElvoy a lucrat cu Markus Wolf, fostul șef al spionajului din Germania de Est, la memoriile sale, iar una dintre teoriile sale era că, în lumea acestor servicii, „nimic nu dispare cu adevărat vreodată”.

Autoarea subliniază că, într-o perioadă în care se afla la studii în Germania, la jumătatea anilor ’80, Vladimir Putin, pe atunci agent KGB, recruta în Dresden, tot în Germania de Est, menținând legătura cu Stasi locală. De altfel, susține jurnalista britanică, poziția Germaniei de Est îl fascina pe Putin.

Sfârșitul țării bântuie un om care a continuat să combine o înaltă toleranță pentru avariția capitalistă (inclusiv a sa) cu o viziune autoritară a statului și cu o respingere a liberalismului, mai noteză Anne McElvoy.

Imaginile de la summit-uri cu Putin și Angela Merkel amintesc că liderul german s-a alăturat mișcării cetățenești tot mai mare de protest, din 1989, în timp ce Putin ardea fișiere ce dovedeau înțelegerea secretă cu Stasi.

Despre Merkel, jurnalista spune că cunoaște ciudatele căi ale vechii lumi comuniste mai bine decât alții, astfel încât ar putea să aducă „rațiunea” (cuvântul ei preferat) în discuțiile cu Putin pe tema Ucrainei.

Urmele pașilor au ecou prin istorie

McElvoy amintește de prima sa ceartă, într-un bar al universității din Germania de Est la care intrase, în 1983, pe marginea doborârii de către sovietici a avionului coreean deasupra Insulei Sahalin, incident care a fost ambalat într-o poveste de spionaj nu cu mult diferită de confuziile de pe urma doborârii zborului Malaysia Airlines MH17 deasupra Ucrainei.

În această săptămână, liderul taliban Mullah Omar a fost declarat mort de câțiva ani, continuă jurnalista, care amintește că Afganistanul și retragerea sovietică au fost subiectele fierbinți care au fost ocolite nervos la seminariile pe „Pace și ordine mondială globală” de la Universitatea Humboldt.

Din Irak și Afganistan și până în Rusia, urmele vechii lumi o modelează pe cea antrenantă și riscantă cu care ne zbatem în prezent, conchide McElvoy.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...