Deplasarea scoţienilor de la Aberdeen până la Almaty a devenit cea mai lungă făcută de o echipă în istoria competiţiilor europene. Nu mai puţin de 7700 de kilometri, în linie dreaptă, despart cele două localităţi.

Kairat, echipa la care evoluează ucraineanul Anatoliy Tymoshchuk, fost la Bayern Munchen şi Zenit Sankt Petersburg, este formaţia din localitatea cea mai estică participantă vreodată în cupele europene. Deşi nu e la prima prezenţă în cupele europene, trupa din Almaty nu a mai jucat niciodată cu o echipă atât de ”vestică”, precum Aberdeen. Până în această săptămână, echipa cea mai depărtată cu care au dat piept era Esbjerg, din Danemarca.

În acest sezon, Kairat a trecut de Steaua Roşie Belgrad, în primul tur preliminar al UEL, de armenii de la Alashkert, în turul doi, iar acum, în turul trei, au câştigat manşa tur cu scoţienii de la Aberdeen.

Kazahstan este, la rândul său, cel mai estic stat afiliat UEFA. Kazahii, deveniţi independenţi în 1991, din URSS, au făcut parte, iniţial, din Confederaţia Asiatică, dar în 2002 au cerut mutarea în cadrul UEFA.

Kairat se laudă că a fost prima echipă din URSS care a câştigat o competiţie europeană, Cupa Europeană a Căilor Ferate, în care au învins-o în finală, în 1971, pe Rapid Bucureşti, cu 2-1.

Performanţa lui Aberdeen, care a călătorit cea mai lungă distanţă pentru a disputa un meci european din istorie, va fi egalată la meciul retur, cum e şi firesc, de trupa kazahă, care va parcurge aceeaşi distanţă până în Scoţia.

Locuri aflate mai aproape de Aberdeen decât Almaty (Alma Ata):

Toronto (Canada)
Kuwait (Kuweit)
Hamilton (Bermuda)
Khartoum (Sudan)
Teheran (Iran)

10 ore a durat zborul scoţienilor până la Alma Ata