(foto) „Italienii nu se descalță când intră în casă”. Care sunt diferențele dintre cultura italiană și cea din Moldova

collage

După un șir de discuții cu voluntarii italieni (din cadrul serviciului european de voluntariat), care au cunoscut mai îndeaproape deprinderile noastre, am elaborat o listă cu diferențe și asemănări dintre aceste două culturi. Lista poate fi completată, desigur, însă noi am ales doar câteva.

# Italienii nu se descalță când intră în casă

Majoritatea italienilor nu se descalță în casa lor, nu au așa deprindere. Drumurile lor sunt mult mai curate și mai îngrijite și aceasta le oferă posibilitatea să aibă întotdeauna încălțămintea curată.

# Cu soarele în fereastră

În Italia se obișnuiește să se creeze atmosfera ideală pentru somn, cu ajutorul obloanelor rulante, care împiedică pătrunderea sunetului, dar și a razelor solare dimineața. În Moldova buna dimineața vine de la soare.

# Cappuccino – băutura dejunului

Cappuccino în Italia se servește până la orele 12:00, fiind considerată băutura dejunului. Dacă doriți un cappuccino în timpul zilei, imediat vor înțelege că sunteți turist.1

# Orele de masă

Italienii respectă orele de masă. Prânzul și cina sunt o adevărată delectare pentru ei, dar și un moment în care se văd cu prietenii. Dacă vei vizita un amic italian în afara orelor de masă, te va servi cu plăcere doar cu o cafea.  16

# Exactitatea porțiilor în timpul mesei

Italienii nu pregătesc niciodată la ochi. Astfel evită să mănânce alimente reîncălzite, mai cu seamă pastele încălzite – nu există.

15

# Italienii adoră plăcintele noastre

Ei nu cunosc hrișca și mărarul, în schimb au îndrăgit plăcintele noastre. Hrișca are un gust de lemn, după cum afirmă unii din ei. Adevărat?!

# Vara servesc feluri de mâncare reci

Pe timp de vară italienii tind să mănânce felurile de mâncare reci, cum ar fi pastele reci și salata de orez rece. Zeama sau supele de legume fierbinți din Moldova îi înnebunesc în timpul verii.

14

# Transportul public

De obicei, transportul public în Italia este climatizat. În Moldova transportul public vara este o adevărată saună.

# Ziua curățeniei

În Italia nu există o zi anume pentru curățenie, așa precum este sâmbăta la noi.

# Familia

Familia este foarte importantă atât pentru italieni, cât și pentru moldoveni.

# Șuieratul în casă

Italienii pot șuiera în casă fără probleme, aceasta nu înseamnă nimic pentru ei.

5

# Umbrela rămâne afară

Umbrela nu se aduce în casa italienilor. Este tot atât de grav precum e șuieratul la moldoveni în casă.

# Florile de cameră

În timp ce majoritatea italienilor iubesc să aibă o grădină frumoasă cu gazon și flori la balcon, moldovenii cresc flori de cameră.

9

# Florăriile

În Moldova florile sunt iubite și dăruite la majoritatea sărbătorilor, cu orice ocazie. În Italia nu au această deprindere, chiar și florăriile sunt greu de găsit.

7

# Ziua internațională a femeilor

De 8 martie în Italia se dăruiesc mimoze doar în familie: mamelor, surorilor și fiicelor. În Moldova se dăruiesc flori de orice tip, la toate doamnele și domnișoarele, nu doar în familie.

# Crizantemele

În Italia crizantemele sunt florile cu care se merge la cimitir, de aceea va fi absolut greșit să vă prezentați cu aceste flori la un eveniment festiv.

# Ospitalitatea

O familie italiană te poate găzdui numai dacă îți poate pune la dispoziție o camera liberă și o baie separată, în caz contrar, te va ajuta să te cazezi la un hotel din apropiere.

# Zilele de naștere

Zilele de naștere decurg foarte simplu în Italia, fără cadouri. De multe ori, sărbătoritul oferă prietenilor un tort și o șampanie, restul consumației este achitată de fiecare.

# Plimbările serale

Seara când mulți tineri se plimbă, în Italia obișnuiesc să iasă în grupuri. Prietenii se întâlnesc și ies în piață, la diferite jocuri sociale, chiar dacă printre ei sunt și cupluri. În Moldova se vede câte o pereche la plimbare, rar se observă grupuri de prieteni.6

# Orarul spectacolelor

Suntem obișnuiți să mergem la spectacole la orele 18:00. În Italia se merge la orele 21:00.

12

Text de Tatiana Besliu 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente