(VIDEO) De ce moartea leului Cecil a generat atât de multă emoție?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vânat, tranșat, jupuit, decapitat – violența cu care a fost ucis leul Cecil, animal emblematic al parcului național Hwange din Zimbabwe, a declanșat un val de emoție în toată lumea. Această emoție are la bază mecanisme psihologice și filozofice, explicații posibile fiind o reacție de clasă sau evoluția conștiințelor, comentează site-ul 20minutes.fr.

Potrivit cifrelor asociației LionAid, 1.166 de lei ar fi fost uciși și aduși în Europa între 2008 și 2012. Însă indignarea apărută ca urmare a urmăririi și uciderii lui Cecil se sprijină pe diferite pârghii de ordin psihologic și filozofic. Veronique Servais, psiholog și cercetător în domeniul antropologiei, specializată în comunicarea între oameni și animale, înțelege emoția provocată de tragedie: „Nu numai uciderea unui animal nobil și cunoscut, dar și faptul că oricine poate ucide cu condiția să plătească au dus la asemenea reacție”, arată ea.

Dentistul Walter Palmer, cel care l-a omorât pe Cecil, ar fi plătit aproape 50.000 de dolari pentru a vâna animalul. Și componenta financiară a cântărit greu în mobilizarea care a urmat după publicarea primelor articole pe acest subiect, este de părere antropologul: „La acest lucru se adaugă probabil o reacție de clasă: prin urmare, ‘bogații’ pot cumpăra totul, chiar și ceea ce nu se cumpără”, afirmă Veronique Servais.

Corine Pelluchon, profesor de filozofie la Universitatea Franche-Compte (Besancon), specialist în problema animalelor, este de aceeași părere: „Masacrarea leului Cecil dovedește faptul că unii oameni consideră încă animalele obiecte. Le vânează sau le urmăresc pentru a le domina, pentru a-și pune în valoare puterea asupra lor. Aici este vorba despre vânătoare fiindcă astăzi ea nu mai răspunde niciunei necesități alimentare și reflectă vidul interior al unui om care are nevoie să arate un trofeu pentru a simți că există”, afirmă ea.

Pelluchon vede în mobilizarea apărută după uciderea brutală a lui Cecil o evoluție a societății: „Acest lucru nu ar fi fost posibil acum zece ani. Tot mai multe voci afirmă că demnitatea umană trece prin respectul față de animale. Chiar și papa Francisc, în enciclica sa, menționează ‘valoarea intrinsecă a animalului’”, încheie profesoara de filozofie.

Într-un comunicat difuzat marți, Walter Palmer, mare amator de vânătoare și safari, și-a exprimat regretul, aruncând însă vina pe intermediari și explicând că a avut „încredere în experiența ghizilor locali profesioniști pentru a vâna în cadru legal”.

În vârstă de 13 ani, celebru pentru coama lui neagră, Cecil era vedeta parcului Hwange din Zimbabwe, care a primit anul trecut 50.000 de vizitatori, dintre care 23.000 străini.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...