16:58:39 24.04.2024
Stiri

VIDEO // Un oficial german CRITICĂ decizia de a anula alegerile din Chișinău și reforma fiscală aprobată de Parlament: „Periclitare a democrației și a statului de drept”; „O lovitură pentru cetățeanul sincer și corect”

Politică 03.08.2018 14:00 Vizualizări1451 Autor: Ziarul National
VIDEO // Un oficial german CRITICĂ decizia de a anula alegerile din Chișinău și reforma fiscală aprobată de Parlament: „Periclitare a democrației și a statului de drept”; „O lovitură pentru cetățeanul sincer și corect”


Anularea „netransparentă” a alegerilor din Chișinău este „contrară tuturor regulilor democratice”, neîncrederea alegătorilor față de politică este în creștere, iar amnistia fiscală, aprobată recent de Parlamentul R. Moldova, reprezintă „o lovitură pentru cetățeanul sincer și corect”.

De această părere este secretarul parlamentar de stat pe lângă Ministerul german pentru Economie și Dezvoltare, Maria Flachsbarth.

„Din punctul meu de vedere, anularea netransparentă a alegerilor duce la o neîncredere printre alegătorii din Chișinău. Cum pot să mai aleagă aceste persoane, dacă ele înțeleg că, indiferent ce decizie iau, cei de sus pot să facă ce vor. Este absolut contrar tuturor regulilor democratice. Apare o situație dificilă, după ce instanțele judecătorești legiferează această decizie. Aceasta este o periclitare a democrației și a statului de drept. Este o evoluție periculoasă din punctul nostru de vedere”, a declarat oficialul german, ieri-seară, în cadrul unei conferințe organizate la Chișinău de Fundația Konrad Adenauer, Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate și IDIS „Viitorul” cu tema „Consolidarea încrederii în procesele democratice: provocări juridice și politice în Republica Moldova”.

Maria Flachsbarth a criticat anularea alegerilor din Chișinău alături de votarea sistemului mixt și aprobarea recentă a amnistiei fiscale prin care „banii și bunurile obținute ilegal vor fi legalizate”: „Va fi o lovitură pentru cetățeanul sincer și corect”.

Oficialul german a adăugat că R. Moldova a semnat un acord de asociere cu UE și s-a angajat să asigure independența justiției, dar și respectarea drepturilor omului.

„Cum aș putea eu să conving investitori din Germania să vină aici, dacă există opinii divergente despre independența justiției și respectarea statului de drept? Hotărârea judecătorească de a anula alegerile din Chișinău, cazurile Domnicăi Manole și al Anei Ursachi trezesc suspiciuni cu privire la independența justiției”, a spus Maria Flachsbarth, adăugând că o soluție la problemele din R. Moldova ar fi „partidele libere de interese, care să acționeze în beneficiul cetățenilor”.

Prezent la aceeași conferință, Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a declarat că anularea alegerilor din capitala R. Moldova „este un lucru fără precedent în istoria electorală” a republicii noastre.

„Reacția din partea UE a fost imediată și foarte vocală, exprimată prin declarația comună a comisarilor europeni Federica Mogherini și Johannes Hahn, rezoluția foarte clară a Parlamentului European. Și Consiliul Miniștrilor, în ședința din iulie, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situația din R. Moldova. Anul trecut a fost adoptat sistemul mixt împotriva poziției comune a celor trei instituții europene, nu au fost respectate recomandările Comisiei de la Veneția, de aceea a fost introdusă precondiția politică cu scopul de a preveni riscurile pentru procesul democratic. Această precondiție a fost aplicată și nu a fost posibil de acordat prima tranșă din ajutorul macrofinanciar (de 100 de milioane de euro - n.r.)”, a declarat diplomatul.

Potrivit lui Peter Michalko, relațiile ulterioare dintre Chișinău și Bruxelles vor depinde și de „calea care va fi găsită pentru respectarea voinței alegătorilor din Chișinău”: „UE și țările-membre urmăresc cu multă atenție ceea ce se întâmplă în R. Moldova”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md