22:08:14 25.04.2024
Stiri

Dosarul „Tomograful”, extins și la Institutul Mamei și Copilului: Același scenariu cu pacienți trecuți „fără rând” și banii încasați de șeful secției

Anticorupție 02.08.2018 18:23 Vizualizări3021 Autor: Ziarul National
Dosarul „Tomograful”, extins și la Institutul Mamei și Copilului: Același scenariu cu pacienți trecuți „fără rând” și banii încasați de șeful secției


După ce au reținut zilele trecute șapte persoane bănuite că ar fi făcut parte dintr-o grupare care a instituit o schemă de corupție la Centrul republican de diagnosticare medicală - unele livrau pacienți, altele le treceau fără rând pentru a efectua investigaţii imagistice şi de tomografie computerizată, iar banii plătiți ajungeau în buzunarele medicilor, ofițerii anticorupție anunță o schemă similară și la Institutul Mamei și Copilului.

Ofițerii și procurorii anticorupție au descins astăzi la Secţia radiologie şi imagistică din cadrul Institutului Mamei şi Copilului și l-au reținut pe şeful acestei secţii, dar și pe un medic radiolog de aici. Alţi doi medici rezidenţi au fost escortaţi pentru a fi audiați.

Potrivit Centrului Național Anticorupție, şeful Secţiei radiologie şi imagistică ar fi organizat o schemă de estorcare de bani de la pacienţi, prin intermediul angajaţilor săi. Banii ar fi fost pretinşi de la persoanele care erau supuse investigaţiilor în regim prioritar, fără programare prealabilă.

În cadrul cauzei penale au fost identificate zeci de cazuri de transmitere a banilor de către pacienţi angajaţilor secţiei care ajungeau, într-un final, la şeful de secţie.

Secţia respectivă de la Institutul Mamei și Copilului dispune de trei aparate Roentgen şi un tomograf, iar o investigaţie la un singur aparat varia între 200 şi 500 de lei per pacient, fluxul zilnic fiind de 30-40 de copii investigaţi. CNA precizează că, la finele zilei, banii acumulaţi în urma investigaţiilor contra-cost de la cele patru aparate ajungeau la şeful Secţiei radiologie şi imagistică a IMSP Institutul Mamei şi Copilului.

Menționăm că luni, 30 iulie, ofițerii anticorupție au reținut alte șapte persoane bănuite de implicare în schema similară de la Centrul republican de diagnosticare medicală. Patru persoane au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, a cincea persoană a primit 25 de zile de arest în izolatorul de detenție al CNA, iar un alt învinuit a fost plasat în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile.

Al șaptelea învinuit a fost eliberat, după ce a făcut declaraţii organului de urmărire penală, fiind cercetat în stare de libertate. În timpul perchezițiilor, oamenii legii au găsit șapte milioane de lei la bancă, dar și acasă la șeful Secţiei radiologie şi tomografie computerizată.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md