Mișcarea ACUM a protestat la Moldova 1. Cum a reacționat televiziunea publică

Membri și simpatizanți ai Mișcării de rezistență ACUM au protestat astăzi în fața postului public de televiziune, Moldova, acuzând că este o instituție captivată și angajată politic .„Moldova 1 este televiziunea poporului, nu a uzurpatorului!”, au declarat protestatarii. Pe de altă parte, postul public de televiziune a declarat că PAS și Platforma DA au organizat flashmob-ul, invocând motive neîntemeiate și care nu au nimic în comun cu realitatea, iar acțiunea este o încercare de denigrare a imaginii instituției.

Astfel, manifestanții adunați în fața televiziunii au scandat „Jos cenzura”, „Timp de antenă”, „Catiușa, deschideți ușa”, „Demisia” și „Unitate”. Potrivit lor, Moldova 1 s-a înregimentat în holdingul lui Plahotniuc, îi lustruiește imaginea și-i apără cu fidelitate interesele, încălcând grav principiile de activitate a unei instituții publice de televiziune: „Moldova 1 este, așadar, o instituție captivă, obedientă și angajată politic”.

Protestatarii au cerut următoarele:

  1. Conducerea postului Moldova 1 să înceteze să facă jocuri politice și să revină la normalitate, să activeze conform principiilor de comunicare democratice, civilizate, euro-conforme.
  2. Să fie realizate în mod prioritar emisiuni de dezbateri publice cu participarea liderilor opoziției anti-oligarhice, vis-a-vis cu demnitari de prim rang.
  3. Să fie abordate de urgență cele mai stringente subiecte ale momentului cum ar fi invalidarea alegerilor locale noi, sistarea asistenței macro-financiare a Moldovei de către UE, refuzul recent al FMI de a acorda sprijin Republicii Moldova, legea privind amnistia fiscală etc., cu participarea adevăratei opoziții pro europene și anti-oligarhice: Platforma DA, PAS, PLDM.
  4. Reflectarea corectă și echidistantă a acțiunilor, activităților și protestelor opoziției, inclusiv a Adunării Generale a Alegătorilor din data de 26 august curent. De asemenea, cer ca la emisiunile vizând activitatea opoziției antioligarhice să participe experți cu opinii diferite, nu doar bursieri ai holdingului lui Plahotniuc și Dodon.

Ulterior, postul public de televiziune a emis o declarație în care se spune că încercările de denigrare a imaginii Moldova 1, orchestrate de partidele PAS și PPPDA, continuă printr-un șir de declarații profund politizate și hazardate, lipsite de obiectivitate și suport factologic.

„Moldova 1 este și va rămâne televiziunea poporului, respectând cu strictețe deontologia profesională și având ca reper interesul public”, se arată în declarație, precizându-se că  Moldova 1 este unul dintre puținele posturi tv care, potrivit monitorizărilor independente (Centrul pentru Jurnalism Independent, OSCE, API, CCA etc.), a reflectat echilibrat toate campaniile electorale, oferind acces egal concurenților electorali, fără a favoriza sau defavoriza evident vreunul dintre candidați.

Moldova 1 a informat despre faptul că cei doi lideri ai opoziției extraparlamentare au fost invitați de mai multe ori în emisie directă, în cadrul emisiunilor: ”Butonul roșu” și ”Moldova în direct”. Potrivit ei, din statistica ultimelor luni se poate desprinde că aceștia ori au refuzat, ori au delegat alți membri de partid să-i reprezinte.

În context, postul public de televiziune a menționat că pe 31 iulie i-a adresat o scrisoare președintei PAS, Maia Sandu, în care a invitat-o la emisiunea: ”Moldova în direct” din 02 august, dar Maia Sandu a delegat un alt membru de partid.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.