02:17:14 24.04.2024
Stiri

SEMNELE care îți arată că ai probleme cu tiroida

Știri 02.08.2018 17:40 Vizualizări2877 Autor: Ziarul National
SEMNELE care îți arată că ai probleme cu tiroida sursa: eva.ro


Aceste semnale pot să atragă atenția asupra faptului că glanda tiroidă nu funcționează corect, lucru care este periculos pentru sănătate.

Hormonii pe care îi secretă glanda tiroidă au rolul de a controla metabolismul. Este considerată a fi cea mai importantă glandă din corp, însă se poate deregla foarte ușor. Atunci când nu funcționează corect generează diverse simptome, în funcție de hormonii pe care-i produce în exces (hipertiroidism) sau în cantitate prea mică (hipotiroidism).

Trebuie să cunoști cele mai frecvente simptome generate de o glandă tiroidă care nu funcționează cum trebuie:

Ce simptome apar în cazul unui hipotiroidism

Este o afecțiune care apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni. Deficitul de iod este principalul factor care cauzează hipotiroidismul, care este mai frecvent întâlnit la femeile cu vârsta peste 60 de ani.

1. Letargie

Glanda tiroidă produce hormonii care controlează modul în care corpul folosește energia. Când aceștia sunt în cantitate insuficientă te poți confrunta cu stări de depresie, letargie și o slăbiciune accentuată.

2. Schimbarea vocii

Glanda tiroidă și laringele sunt una lângă alta, astfel că atunci când apar disfuncții la nivelul tiroidei pot să afecteze laringele și să se modifice vocea.

3. Piele aspră și sprâncene rare

Hipotiroidismul face ca pielea să fie mai aspră, îngroșată și uscată. De asemenea, este vizibilă o rarefiere a sprâncenelor.

4. Dureri musculare și articulare

Retenția fluidelor este un simptom comun în cazul hipotiroidismului, iar acest lucru va genera durere la nivel muscular și articular. Va fi resimțită mai ales la nivelul gleznelor și a picioarelor, împiedicând activitatea fizică.

5. Scăderea auzului

Chiar dacă nu se cunoaște cu exactitate motivul pentru care apare acest simptom, cercetările indică clar o legătură între funcționarea incorectă a tiroidei și scăderea auzului.

6. Un libido scăzut

Hipotiroidismul încetinește metabolismul, lucru care va avea aceleași repercusiuni și asupra sistemului reproducător. Astfel că se produc mai puțini hormoni sexuali și va fi afectat nivelul libidoului.

Ce simptome apar în cazul unui hipertiroidism

Este o afecțiune care apare atunci când glanda tiroidă produce hormoni tiroidieni în exces.

7. Pofta de mâncare exagerată

Un apetit culinar exagerat poate să fie un semn al hipertiroidismului pentru că atunci când tiroida produce prea mulți hormoni poți să simți o senzație permanentă de foame.

Acest lucru nu favorizează neapărat îngrășatul, deoarece și metabolismul va fi accelerat.

8. Urinări dese

Un metabolism accelerat din cauza hipertiroidismului stimulează circulația sângelui. Astfel rinichii au mai multă treabă și trebuie să mergi la toaletă mult mai des.

9. Sete exagerată

Pentru că hipertiroidismul cauzează urinări dese, corpul are nevoie de mai multe lichide pentru a rămâne hidratat. Astfel că vei simți o senzație excesivă de sete.

10. Tremur la nivelul mâinilor

Toată lumea se confruntă cu acest simptom dacă mâinile au fost ținute multă vreme în aceeași poziție.

11. Apetit sexual crescut

Pentru că hipertiroidismul accelerează metabolismul poate să apară și un libido crescut.

Sfaturi pentru hipotiroidism

- Consumă o dietă bogată în legume, fructe, cereale integrale și proteine. Ca să-ți păstrezi nivelul energiei, consumă porții mici de mâncare pe parcursul zilei. Creșterea în greutate este adesea asociată cu hipotiroidismul, astfel că este foarte important să ai grijă la ceea ce mănânci.

- Fă multă mișcare! Sportul te poate ajuta să eviți kilogramele în plus, dar îți crește și nivelul de energie și reduce stresul.

- Practică meditația! Te ajută să împiedici stările depresive care apar adesea atunci când corpul nu produce suficienți hormoni tiroidieni.

- Culcă-te devreme și respectă un program strict de somn! Starea de slăbiciune și lipsa energiei sunt adesea asociate cu hipotiroidismul, de aceea este foarte important să ai grijă la programul de somn.

Sfaturi pentru hipertiroidism

- Evită iodul! Persoanele cu hipertiroidism ar trebui să evite alimentele bogate în iod, dar și lactatele, peștele, sushi și algele marine.

- Practică meditația! Producția excesivă de hormoni tiroidieni stimulează creierul și poți să te confrunți cu anxietatea. Meditația te poate ajuta dacă ești o persoană agitată și anxioasă.

- Bea apă! Hipertiroidismul deshidratează corpul pentru că trebuie să mergi des la baie. De aceea este foarte important să te asiguri că ai un consum ridicat de apă în fiecare zi.

Sursa: eva.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md