Guvernul a decis: Calea Ferată din Moldova trece în gestiunea Agenției Proprietății Publice

Guvernul a aprobat astăzi o hotărâre privind trecerea a 144 de întreprinderi de stat și a cotelor părți din 72 de societăți pe acțiuni din proprietatea ministerelor în cea a Agenției Proprietății Publice. Între acestea – și Î.S. Calea Ferată din Moldova (CFM).

„Un șir de instituții urmează să fie reorganizate, să fie comasate, să fie transformate în instituții publice. Pentru început, trecem tot la APP, astfel încât cât mai repede să ne putem apuca de administrarea acestor întreprinderi, de crearea unui management eficient și, în paralel, reorganizarea sau transformarea va fi făcută foarte repede”, a spus premierul.

Angajații de la CFM nu și-au primit salariile de 3 luni, datoriile ajungând până la 100 milioane lei. Ieri, în cadrul unei ședințe de lucru la Guvern, premierul a criticat conducerea Căii Ferate din Moldova pentru managementul ineficient al întreprinderii și a dat indicații ca, în cel mai scurt timp, să fie stinse datoriile la salarii, să fie optimizate cheltuielile și să fie reorganizată strategic întreprinderea.

În cadrul ședinței de astăzi a Guvernului, prim-ministrul a solicitat ministerelor să ofere tot sprijinul în procesul de transferare și reorganizare a întreprinderilor: „Să acordăm tot suportul, pentru că dacă nu luăm așa decizii, vor fi tergiversări și mai mari. De acest lucru sunt interesați mulți dintre cei care lucrează la întreprinderi, dar și în instituțiile pe care le reprezentați”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.