14:37:58 28.03.2024
Stiri

Guvernul strânge cureaua: Vrea să RAȚIONALIZEZE cheltuielile publice și spune că o face la recomandarea FMI

Economie 01.08.2018 16:37 Vizualizări1718 Autor: Ziarul National
Guvernul strânge cureaua: Vrea să RAȚIONALIZEZE cheltuielile publice și spune că o face la recomandarea FMI


Un comitet interministerial de raționalizare a cheltuielilor publice va analiza banii alocați instituțiilor de stat și va avea misiunea de a depista economii care să fie direcționate în alte sectoare.

Comitetul a fost creat astăzi de Guvern, iar din compenența acestuia vor face parte reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Justiției, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Cancelariei de Stat.

Potrivit secretarului general de stat de la Ministerul Finanțelor, Ion Chicu, decizia de a raționaliza cheltuielile publice a fost aprobată la propunerea partenerilor de dezvoltare, inclusiv a FMI, și nu ar avea nimic cu propunerea Parlamentului European de a suspenda finanțările europene pentru R. Moldova.

Chicu a declarat astăzi la Guvern că, dacă într-un domeniu anumit un manager va identifica „o sumă de bani care ar putea fi reorientată spre alt sector, atunci se ia această decizie”.

Drept exemplu, funcționarul a oferit sistemul de învățământ superior pentru care statul cheltuiește anumite sume, deși în următorii ani prioritate ar putea constitui școlile profesionale.

Pentru a stabili care cheltuieli ar urma să fie raţionalizate va fi efectuată o analiză în cadrul căreia vor fi identificate cheltuielile cu prioritate redusă și cele ineficiente care pot fi redirecționate spre alte sectoare. Procesul de raționalizare a cheltuielilor urmează a fi integrat în procesul bugetar anual.

Pentru anul 2018, în cadrul procesului de raționalizare a cheltuielilor publice, vor fi examinate cheltuielile în domeniul educației, pentru a determina dacă activitățile din acest sector sunt realizate în mod eficient și pentru a identifica măsuri de economisire ce urmează a fi incluse în bugetul pentru anul 2020. Astfel, raționalizarea cheltuielilor va cuprinde învățământul superior și cel profesional tehnic.

„Republica Moldova se confruntă în ultima perioadă cu solicitări de alocații bugetare în creștere. Totodată, perspectivele de creștere economică se mențin dependente de condițiile externe și de cele climatice, ambele categorii impunînd unele constrîngeri pentru perspectiva imediat viitoare. Datoria sectorului public a crescut semnificativ într-o perioadă scurtă: de la 29,7% din PIB în anul 2013 la 43,8% din PIB la sfârșitul anului 2016, cauza principală fiind datoria emisă pentru ajutorarea sectorului bancar aflat în dificultate, apoi urmând o scădere până la 34,4% din PIB la sfârșitul anului 2017. Sprijinul bugetar sub formă de granturi externe a scăzut, iar obligațiile contigente generate de sectorul bancar și de cel al întreprinderilor de stat pot duce la alte creșteri ale nivelului datoriei sectorului public. Prin urmare, ar putea fi necesară o consolidare bugetar-fiscală”, cităm din hotărârea aprobată astăzi de Guvern.

Potrivit aceluiași document, reforma cheltuielilor publice este necesară în Republica Moldova pentru a asigura sustenabilitatea bugetar-fiscală și a spori eficiența cheltuielilor publice. În timp ce cheltuielile publice în Moldova sunt comparativ mai mari față de țările cu un nivel asemănător de dezvoltare, cheltuielile capitale sunt reduse, iar rezultatele obținute sunt nesatisfăcătoare în unele domenii, ceea ce sugerează existența unor ineficiențe majore în cheltuirea banilor publici.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md