Totodată, fostul ministru a vorbit şi despre discuţiile privind desemnarea unui nou premier. Maia Sandu admite că negocierile au început fără discuţii productive.

 „Eu admit că la început a fost o lipsă de comunicare, dar am insistat ca să am o discuţie cu liderii înainte ca să ajung în fracţiune, deoarece discuţia era prea largă”, a menţionat Maia Sandu, precizând că rolul unui prim-ministru este să vină în Parlament şi să propună un proiect de acţiuni care să genereze schimbări.

În context, fostul ministru a precizat că „am să văd cât de aproape este modelul pe care l-au construit prin semnarea acestui acord de guvernare, cât de aproape este de modelul european, pentru că, îmi pare rău să spun, dar degeaba o fac pe zmeii liderii alianţei de guvernare dacă nu înţeleg modelul de integrare europeană”.
 
De asemenea, aceasta a menţionat că propunerea, care a venit din partea Partidului Liberal-Democrat, a fost neaşteptată, iar lucrurile s-au petrecut foarte repede. Mai mult, Maia Sandu a adăugat că, la un moment dat, „am ajuns într-un scenariu de telenovelă, fără ca să îmi doresc acest lucru”.

În aceeaşi ordine de idei, ex-ministrul a declarat că PLDM-ul i-a propus să fie candidat la funcţia de premier, iar ea a acceptat, însă şi-a dorit să primească anumite asigurări în unele privinţe şi de la PL şi PD.

În acelaşi timp, Sandu a specificat că condiţiile pe care le-a înaintat au fost necesare, deoarece Republica Moldova se află într-o situaţie dificilă. Astfel, afirmând că nu cunoaşte exact de ce liderii PD şi PL au refuzat să discute, precizând că „bănuiesc că nu au avut curajul să spună nu condiţiilor mele, deoarece exista presiunea publică şi nu era atât de uşor să spui nu”. 

De asemenea, Sandu a adăugat că „vreau să încurajez aceste partide să îşi schimbe atitudinea şi să facă schimbări atât timp, cât nu este prea târziu, pentru că populaţia nu o să mai aştepte foarte mult”.

Totodată, Maia Sandu a confirmat informaţia că i s-a propus două portofolii de ministru în Guvernul Streleţ, portofolii pe care nu le-a acceptat, refuzând să dezvăluie care au fost acestea.

„Mi s-a propus să aleg dintre două portofolii, dar evident că am refuzat. În situaţia în care nu am avut sprijinul acestei alianţe sau cum, în ultima săptămâna, s-a demonstrat că nu am susţinerea alianţei, de aceea nu cred că a fost cazul să accept. Sunt foarte descurajată de faptul că echipa mea de la Educaţie nu a reuşit să rămână. Este o dovadă că rezultatele nu sunt acceptate”.