Totodată, fostul ministru a vorbit şi despre discuţiile privind desemnarea unui nou premier. Maia Sandu admite că negocierile au început fără discuţii productive.

 „Eu admit că la început a fost o lipsă de comunicare sau comunicare ineficientă, dar am insistat ca eu să am o dicuţie cu liderii înainte ca să ajung în fracţiune, deoarece discuţia era prea largă. Dacă înţelegeam din start că nu sunt acceptate condiţiile mele şi, mai mult decât atât, vroiam să ştiu care sunt şi aşteptările dînşilor. Rolul unui prim ministru, că atunci când vrei să creezi un guvern îi laşi dreptul premierului să vină în Parlament, asculţi programul şi vezi dacă este bine pentru ţară, apoi implimenteze acest program, iar dacă nu îţi convine nu voteză. Asta nu înseamnă să faci micromanagement a tuturor acţiunilor guvernului, mai întâi trebuie aprobat, apoi astepţi dacă nu vin schimbări ai toate instrumentele ca să iei măsuri, dar să aştepţi ca guvernul să mergă de trei ori pe săptămână la consiliul alianţiei şi să aştepţi să se pronunţe toţi de acolo, eu nu cred că acesta este modelul democraţiei moderne”, a menţionat Maia Sandu.

În context, fostul ministru a precizat că „am să văd cât de aproape este modelul pe care l-au construit ei prin semnarea acestui acord de guvernare, cât de aproape este de modelul european, pentru că, îmi pare rău să spun, dar degeaba o fac pe zmeii liderii alianţei de guvernare dacă nu înţeleg modelul de integrare europeană”.
 
De asemenea, aceasta a menţionat că propunerea, care a venit din partea Partidului Liberal-Democrat, a fost neaşteptată, iar lucrurile s-au petrecut foarte repede. Mai mult, Maia Sandu a adăugat că, la un moment dat, „am ajuns într-un scenariu de telenovelă, fără ca să îmi doresc acest lucru”.

În acelaş timp, Sandu a specificat că condiţiile pe care le-a înaintate au fost necesare, deoarece Republica Moldova se află într-o situaţie dificilă. Astfel, afirmând că nu cunoaşte exact de ce liderii PD şi PL au refuzat să discute, precizănd că „bănuiesc că nu au avut curajul să spună nu condiţiilor mele, deoarece exista presiunea publică şi nu era atât de uşor să spui nu, dar în acelaş timp, au putut să se întâlnească şi să mă convingă că aceste lucruri se vor întâmpla, dar mai târziu”. 

Ştirea se actualizează.