Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Detalii despre răpirea ex-șefului…

VIDEO Detalii despre răpirea ex-șefului de Interne de la Tiraspol, Ghenadii Kuzmiciov

Foto: dnestr.tv

Fostul șef al departamentului de interne din stânga Nistrului, dar și fost președinte al Comitetului vamal, Ghenadii Kuzmiciov, ar fi fost răpit de persoane necunoscute la data de 27 iulie. Incidentul ar fi avut loc în timp ce Kuzmiciov, însoțit de o persoană, se întorcea la Chișinău, iar pe traseu a fost oprit de ofițerii de patrulare.

Potrivit unui martor ocular, care se afla în mașină cu Kuzmiciov, ofițerii de patrulare i-au oprit pentru a le verifica actele, iar la un moment s-a apropiat un automobil din care au ieșit patru persoane îmbrăcate în civil și cu cagule pe față, care l-ar fi răpit pe Kuzmiciov.

„Poliția de patrulare ne-a oprit și a spus că ne va arăta pe telefon că am depășit viteza. În acest timp, în spatele nostru s-a oprit o mașină din care au ieșit patru persoane mascate. […] S-au bătut vreo cinci minute după care l-au pus în mașină și au plecat”, a povestit martorul în cadrul unei conferințe organizate de Promo-LEX.

Avocatul Veaceslav Țurcan precizează că a fost contactat de rudele lui Kuzmiciov, care i-au spus că au depus o cerere la Inspectoratul de Poliție Buiucani. Avocatul ar fi încercat să afle cine se ocupă de urmărirea penală și la cine se află cauza penală, doar că nu a obținut nici o informație în acest sens. Acesta a postat pe pagina sa de Facebook o secvență video în care au fost surprinse mașinile care l-au transportat pe Kuzmiciov la Tiraspol.

Potrivit directorului executiv al Promo-LEX, Ion Manole, lipsa reacției din partea autorităților de la Chișinău demonstrează că acestea au fost implicate în răpirea lui Kuzmiciov, or acestea ar fi trebuit să vină cu o explicație până acum.

A fost o perioadă când autoritățile noastre au întreprins anumite măsuri și au avut discuții cu victimele și apărătorii drepturilor omului. Am avut impresia că lucrurile se vor schimba, dar din păcate observăm că practicile proaste la care recurg autoritățile din R. Moldova sunt greșite și continuă să facă victime. Autorităților de la Chișinău le revine obligația să asigure garanții pentru libertatea individuală și siguranța persoanei pe întreg teritoriul țării”, a menționat Ion Manole.

Contactată de ZdG, Alina Zbancă, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne ne-a informat că există un dosar la Procuratură în acest sens și că cazul este investigat și de poliție: „Nu putem face comentarii acum”.

„În atenția mass-mediei: vă informăm că toate materialele pe cazul Kuzmiciov au fost transmise Procuraturii Generale care în continuare va investiga cazul. De asemenea,  aducem la cunoștință  IGP, în baza plângerii depuse de rudele victimei, a inițiat o anchetă internă pentru a stabili acțiunile sau inacțiunile polițiștilor”, se menționează și într-un mesaj al Poliției.

Avocatul lui Kuzmiciov își face griji și pentru starea de sănătate a fostului șef al departamentului de interne din stânga Nistrului, menționând că în regiunea transnistreană este larg răspândită tortura: „Știu că a fost aplicată forța în privința lui. Am recomandat rudelor să depună o telegramă la Comitetul lor de anchetă pentru a afla unde se află el acum”.

Potrivit presei din regiunea transnistreană, Kuzmiciov este reținut în izolatorul de detenție preventivă de la Tiraspol. Acesta este învinuit de organizarea unei scheme de contrabandă în cadrul unui grup organizat, în timp ce se afla la șefia serviciului vamal.

În 2017 un apropiat de-al lui Kuzmiciov a făcut declarații în cadrul cărora a povestit anchetatorilor despre luările de mită și „otkaturile” în mărime de milioane de dolari. Potrivit acestuia, vameșii lui Kuzmiciov permiteau trecerea fără verificări a mașinilor care transportau contrabandă cu țigări, alcool scump, carne și nu doar. Pentru astfel de „servicii”, prețul ar fi variat de la 50 la 250 de mii de dolari pe lună.

„Există toate semnele unei răpiri și este extrem de îngrijorător faptul că la această răpire ar fi participat organele de forță constituționale. Dacă se demonstrează că reprezentanții poliției sunt implicați, acest fapt poate servi ulterior drept argument pentru condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, alături de Federația Rusă, deoarece acțiunile autorităților conțin fapte abuzive, fapte ce demonstrează că autoritățile constituționale nu au creat mecaniste eficiente de apărare a drepturilor omului, dar și de garantare a drepturilor persoanelor care se află legal pe teritoriu țării”, a menționat Ion Manole.

Potrivit Promo-LEX, pe parcursul anilor au fost înregistrate numeroase cazuri în care reprezentanții miliției din regiunea transnistreană a Republicii Moldova au răpit persoane și le-au  transportat pe teritoriul aflat în afara controlului autorităților constituționale.

Foto: dnestr.tv