‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFranţa a lansat un plan de extindere a suprafeţelor ecologice

Franţa a lansat un plan de extindere a suprafeţelor ecologice

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Guvernul francez urmăreşte ca în următorii patru ani suprafaţa dedicată exclusiv culturilor ecologice să crească de la 6,5 procente în prezent la 15%, propunere care a stârnit însă nemulţumirea unor asociaţii şi sindicate din sectorul agricol.

Aşa numitul program „Ambiţie Bio 2022″ va facilita accesul la subvenţii pentru fermierii care îşi asumă să facă trecerea de la sistemul de agricultură convenţional la cel ecologic. Planul va urmări, de asemenea, ca 20% din produsele comercializate în cantinele de stat să fie ecologice şi să stimuleze dezvoltarea reţelei de restaurante cu specific bio. Noile standarde ecologice europene vor fi puse în aplicare începând din 2021, iar statul francez a promis să ofere sprijin suplimentar fermierilor din acest sector.

În luna aprilie, autorităţile franceze au anunţat alocarea a 1,1 miliarde de euro pentru finanţarea proiectelor. Ajutorul pentru conversie reprezintă 630 milioane de euro, bani proveniţi din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, la care se adaugă 200 milioane euro din bugetul de stat. O altă măsură de sprijin vizează dublarea fondurilor structurale pe componenta „Viitorul Bio”, de la 4 la 8 milioane de euro anual.

Pe lângă asta, valoarea creditului fiscal pentru operatorii ecologici va creşte de la 2,500 la 3,500 de euro şi s-a decis extinderea acordării acestui stimulent până în anul 2020. Creditul fiscal este rezervat producătorilor pentru care cel puţin 40% din veniturile agricole provin din producţia ecologică certificată.

Cu toate acestea, Federaţia Naţională a Agriculturii Ecologice a exprimat îndoieli cu privire la finanţările anunţate de guvern. Şase dintre regiunile care distribuie fonduri FEADR au cheltuit deja alocaţia disponibilă până în anul 2020 (Brittany, Loire, Nouvelle-Aquitaine, Occitanie, Centre-Loire Valley, Auvergne-Rhone-Alpes), iar restul au cheltuit cel puţin două treimi.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›